Şahenk yabancıları sevdi

Doğuş grubunun patronu Ferit Şahenk, Davos toplantılarında iki farklı alanda yabancı ortaklarla yatırım yapacaklarını açıkladı

Şahenk yabancıları sevdi
26 Ocak 2012 Perşembe 08:38 tarihinde eklendi, 1.216 kez okundu.

 

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) düzenlendiği Davos’ta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, grubun enerji ve internet alanında yabancı iki ortakla yeni projelerin altına imza atacağını açıkladı.
 
Ferit Şahenk, enerji sektöründeki yatırımlara geçmişi 1925’e dayanan Kadanalı UPI grubuyla gireceklerini bu konuda kısa sürede açıklama yapacaklarını ifade etti, e-ticaret tarafında da Asyalı bir dev ile birlikte hareket edeceklerini ifade etti.
 
Doğuş Grubu yeni ekonomi alanındaki yatırıma Davos’ta imzalanan anlaşma ile Güney Koreli telekom operatörü SK Telecom şirketinin içerik pazarlama kolu SK Planet ortaklığıyla adım attı. Bu alanda İxir markasıyla iş yapa grup bu operasyondan çekilmişti. Güney Kore’nin en büyük operatörünün kolu olan SK Planet 2011 son çeyrekte kuruldu ve mobil uygulama, video, konum tabanlı içierik servisleriyle e-ticaret sektöründe iş yapıyor.
 
‘Sıkıntıda ayaktayız’
“Bankacılık sektöründen otomotive, medyaya kadar birçok alanda yer alıyoruz” diyen Ferit Şahenk, “Bu, dinamik bir sermayenin olduğunu gösteriyor. Türkiye 2001 krizinden sağ çıktı, Avrupa’daki krizden de sağ çıktık” dedi.
 

Ferit Şahenk şöyle devam etti:

“Türkiye reformlardan geçti, değişti. Devlet odaklı ekonomiden özel sektör odaklı ekonomiye geçti. Bazı işletmelere değişim imkanı sağladı. İki-üç kriz atlattık ve nasıl kriz yönetileceğini öğrendik. Şu anda daha profesyonel bir standarda ulaşmış durumdayız. Bu dinamizmi sağlayan faktör, yüzde 80 profesyoneliz, yüzde 20 esneklik ve girişimcilik ruhu taşıyoruz. Bu bize sıkıntılı ortamda bile ayakta kalmamızı sağlıyor

 
‘Koltukta puro içen patron devrine son’
“Son birkaç yılda Türkiye’de ekonomi çok büyüdü, orta sınıf da büyüdü. Bütün tablo ABD’den ya da dünyanın herhangi bir yerinden farklı değil. Eski tabloya bakamayız” diyen Şahenk, “Koltuğunda oturup puro içen patron tiplemesi artık geçerli değil. İnsanlarla iletişime geçmek ve sosyal sorumluluk almak çok önemli. Doğru iletişim sağlayabilmek için medyanın çok önemli bir rolü var” diye konuştu.
 
‘Türkiye parlayan yıldız olacak’
Davos’a katılan ABD’li içecek devi Coca-Cola’nın Dünya Başkanı Muhtar Kent, “Türkiye ekonomisi bu yıl 2011’e göre daha yavaş büyüse de parlayan yıldız olacak” dedi. Cnbc-e televizyonuna konuşan Kent, “Bu yıl Davos çok önemli. Herkes bir arayış içinde. Önümüzdeki döneme yönelik istihdam, büyüme görülüşecek. Yeni modelin belki ilk tohumları atılacak. Yeni model, elimizdeki modelin üzerinde bugünkü ihtiyaçlara yönelik olarak oynamak olacak” diye konuştu.
 
Türkiye’nin son 24 ayda çok başarılı bir dönem geçirdiğini, gelişmekte olan büyük ekonomiler ele alındığında parlak yıldızlardan bir tanesi olacağını ifade eden Kent, konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: “ABD’de tünelin ucunda ışık belirtileri var. Avrupa’da tam tersi daha büyük belirsizlikler var. Avrupa’da daha zor bir dönem bekliyor. Hem tüketim, hem yatırım, hem istihdam açısından Avrupa’da daha büyük belirsizlikler var. 12-24 aylık dönemde önemli ölçüde bir belirsizlik var. ABD’nin yavaşlamasından ötürü Asya ekonomileri çok etkilenmedi.”
 
En büyük riskin Euro Bölgesi’nin beklenmedik şekilde parçalanmaya gitmesi olduğunu kaydeden Kent, “Ama bunun olmayacağını düşünüyorum. En büyük fırsatlar yenilikçilik, sosyal girişimcilik. İnnovasyonun daha hızlı ticarete dönüşmesi” dedi.
 
 
Davos’ta bulunan ünlü yatırımcı George Soros, Avrupa’daki krizden çıkış için iki riskli ve büyük ülke İtalya ve İspanya’nın yüksek oranlardan değil, verilecek destekle yüzde 1 faizle borçlanması önerisinde bulundu.
 
Yılların birikimi olan sorunların tek hamlede çözülemeyeceğini söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Almanya, tutamayacağı halde tüm Avrupa için taahhütte bulunursa Avrupa saldırıya açık hale gelmiş olur”  dedi.
 
Nobel ödüllü Columbia Üniversitesi Profesörü Joseph Stiglitz, Davos toplantılarında global ekonomideki krizden ve durgunluktan çıkış adına yeni modellerin uygulanması gerektiğini ifade etti.