Sahte özürlü raporu düzenleyen çeteye operasyon

KONYA'da 31 kişiye sahte 'özürlü' raporu düzenledikleri iddia edilen şebekeye yönelik polisin düzenlediği operasyonda, 1'i kadın 9 kişi gözaltına alındı.

Sahte özürlü raporu düzenleyen çeteye operasyon
25 Mayıs 2016 Çarşamba 12:05 tarihinde eklendi.
KONYA'da 31 kişiye sahte 'özürlü' raporu düzenledikleri iddia edilen şebekeye yönelik polisin düzenlediği operasyonda, 1'i kadın 9 kişi gözaltına alındı.
 
Bir devlet hastanesinde taşeron işçi statüsünde temizlik görevlisi olarak çalışan H.İ.'nin liderliğini yaptığı ileri sürülen, aralarında hastanede taşeron işçi olarak çalışanlarının bulunduğu şebekenin, devleti 550 bin lira zarara uğrattığı iddia edildi.
 
Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro Amirliği ekipleri, sahte özürlü raporu düzenleyen şebekeye yönelik bugün operasyon düzenledi. Daha önce belirlenen adreslere eş zamanlı yapılan baskında, 1'i kadın 9 kişi gözaltına alındı. Şebekenin liderliğini ise bir devlet hastanesinde çalışan temizlik görevlisi H.İ.'nin yaptığı ve şüpheliler arasında da aynı hastanede taşeron işçi olarak çalışan sekreter ve güvenlik görevlilerinin de bulunduğu belirtildi.
 
'TUZLU SU İÇ'
 
Şebekenin 2 yıl içinde 31 kişiye, sahte özürlü raporunun düzenlenmesini sağladıkları öne sürüldü. 31 kişiden sadece 3'ünün kısmı özürlü olduğu, diğer 28'inin ise hiçbir özrünün bulunmadığı belirtildi. Şebekenin, rapor alacak kişilerin tahlil ve tetkiklerinin de normal seviyenin üstünde görünmesi için, kişinin tahlilden önce örneğin yüksek tansiyon için tuzlu su, kan şekerinin yüksel olması için şekerli su içmesi, doktorların sağlık sorunlarıyla ilgili sordukları her soruya da olumsuz yanıt vermelerini söyleyerek, kişileri yönlendirdikleri ileri sürüldü. Bazılarının tahlil ve tetkik sonuçlarında ise rapor almalarını sağlayacak şekilde oynama yaptıkları iddia edildi.
 
ENGELLİ RAPORU SAYESİNDE ÖĞRETMEN OLARAK ATANMIŞLAR 
 
Şebekenin rapor aldığı, özrü bulunmayan 28 kişiden 18'inin aldığı rapor sayesinde malulen emekli olduğu, 2'sinin engelli öğretmen kontenjanından atandığı, 2'sinin rapor sayesinde araç alıp, vergi indiriminden yararlandığı, 6'sının ise sadece rapor aldığı ancak şu ana kadar raporu her hangi bir kamu kurumunda kullanmadığı belirtildi. Rapor alanların çoğunun ise belediye ve çeşitli kamu kuruluşlarının özürlüler için sağladığı imkanlardan faydalandığı belirtildi. 
 
KENDİLERİ DE SAHTE RAPORLA İŞ İMKANI BULMUŞ
 
Hastanede taşeron işçi olarak çalışan bazı şebeke üyelerinin kendilerinin de sahte raporla işe girdiği ileri sürüldü. Şebekenin, sahte raporları 3 ila 9 liraya düzenlediği parası olmayıp, malulen emekli olmak isteyen kişilerden ise 3 aylık emekli maaşlarının istedikleri ileri sürüldü. Şebekenin alınan raporlar sayesinde devleti 550 bin lira zarara uğrattığı belirtildi. Alınan sahte raporların yeniden incelendikten sonra rapor alan kişiler hakkında da soruşturma kapsamında işlem başlatılacağı bildirildi. Polisin, son dönemlerde alınan yaklaşık 13 bin özürlü raporunu da sahte olup, olmadığı yönünde inceleme altına aldığı öğrenildi.

DHA