"Sakarya'da 10 bin riskli bina bulunuyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Atilla Erenler, 1. derecede deprem bölgesi olan Sakarya'da 10 bin riskli bina bulunduğunu söyledi.

15 Ocak 2013 Salı 18:16 tarihinde eklendi.

 

Sakarya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından ortaklaşa düzenlenen Kentsel Dönüşümde Sektörlerin Buluşması konulu panelde konuşan Erenler, riskli binaların en kısa zamanda elden geçirilmesinin şart olduğunu ifade etti. Yüksek riskli bölgeler arasında ilk 5 il içerisinde Sakarya'nın da bulunduğunu kaydeden Erenler, "1. derecede deprem bölgesi olan Sakarya'da 10 bin riskli bina bulunuyor. 1975 deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan binalarda hasar çok az. Deprem bölgelerinde hedef yapı stokları yönetmeliğe uygun yapılmayan yüksek katlı ve kaçak binaların yer aldığı şehir merkezlerindeki risk havuzlarını bertaraf etmemiz gerek. Bunun için de kentsel dönüşüm projesini en iyi şekilde uygulamak en doğru yol." diye konuştu. 
 
Vali Mustafa Büyük ise Sakarya gibi depremde ağır kayıplar veren bir il için bu çalışmanın çok önemli olduğunu belirtti. Dönüşüm teşkil edecek alanların başında 4-5-6 katlı binaların yer aldığını dile getiren Büyük, şunları söyledi: "Bu binalar depremde zarar görmeseler bile, güvenlik açısından sağlıklı olmayan yapılar. Bu çalışmalar sonucunda ilimiz yeni afetlerde büyük acılar yaşamazlar. Bu konuda tüm kurumların işbirliği ve uyum içerisinde çalışmalarını bekliyorum."
 
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Kemalettin Yılmaz da binaların mevcut durumu ve kentsel dönüşüm gerçeği ile ilgili sunum yaptı. Köyden kentlere göç ile yeter ki başımı sokacak bir evim olsun' mantığı ile yapılan ve daha sonra parası oldukça üzerine kat çıkılan gecekondu yapıların riskli binaları beraberinde getirdiğini ileri süren Yılmaz, "Kentsel dönüşüm, bu bölgelerin topyekün iyileştirilmesi. Kentsel dönüşümle binalar daha güvenli olacak. Başarının temel ilkesi; inanç, güven ve halkın gönüllü katılımıdır. Kentsel dönüşümde bu ilke ile hareket başarıyı getirecektir." dedi.

CİHAN