Sakarya'da göle OSB projesine tepki

SAKARYA'nın Kaynarca İlçesi'nde toplanan bir grup, kamulaştırma aşamasında bulunan Makineciler ihtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin tarım arazilerine yapılacak olmasına tepki gösterdi.

Sakaryada göle OSB projesine tepki
29 Mayıs 2016 Pazar 16:33 tarihinde eklendi, 1.013 kez okundu.
SAKARYA'nın Kaynarca İlçesi'nde toplanan bir grup, kamulaştırma aşamasında bulunan Makineciler ihtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin tarım arazilerine yapılacak olmasına tepki gösterdi.
 
Kaynarca Reisler Göleti'nde yapılan toplantıya sivil toplum örgütü temsilcileri ve bir grup katıldı. Toplantıda gölete 500 metre uzaklıkta sulu tarım yapılabilen, yılda en az 2 ürün alınabilen dünyanın en iyi lahanasının üretildiği belirtilen bölgenin 6'ncı sınıf tarım arazisi ilan edildiği bildirildi. Yörede oturanlara sorulmadan yürütülen sürece tepki verildi. Kaynarca Avcılar ve Atıcılar Amatör Balıkçılar Spor Kulübü Başkanı Muharrem Çelebi, OSB'nin yer seçiminin yanlış olduğunu belirterek, "Sanayi, Acarlar Longozu'nu besleyen derelerin yanında, verimli arazilerin uzağında kurulmalıdır" dedi.
 
Orman Yüksek Mühendisi Mustafa Zengin, OSB'nin doğaya ve insan sağlığına zarar vereceğini belirterek, Dilovası gibi ikinci bir kanser kasabası olunmasının uyarısını yaptı. 
 
Kaynarca Süt Üreticileri Birliği Başkanı Memduh Özdemir, "Kaynarca gibi günde 50 bin litre süt üretilen bölgede 3 bin 500 dönüm verimli arazi sanayi adı altında alınıyorsa biz buralarda durmayalım gidelim" diye konuştu.
 
Bölgenin ayçiceği üretim alanı olduğunu belirten Kaynarca Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Ayhan Demirhan ise, "Verimsiz' denilerek ellerinden toprakları alınmak istenen bu köylerimizde yaşayan çiftçilerimiz en güzel ayçiçeklerini üretmektedirler. Bölge ayrıca en iyi lahanaları üretmektedir. Sanayinin buralara kurulması yanlıştır" dedi.
 
Arıcılık yaparak Türkiye'nin birçok bölgesini gezdiğini ifade eden Ramis Sönmez ise, "Bazılarımız memleketimizin ne kadar değerli olduğunun farkında değil maalesef, en güzel yerlerde yaşıyoruz. Bitki çeşitliliği bakımından bir cennette yaşıyoruz. Sanayi yer seçimi yanlışın ötesinde" diye konuştu.
 
Katılımcılara köy fırınlarında pişirilmiş yöresel mancarlı pide, 'Manav lokumu' gibi yiyeceklerin ikram edildi.