Sakarya'da radyasyon alarmı; sokak boşaltıldı, maske dağıtıldı

SAKARYA'nın Arifiye İlçesi'nde 16 yaşındaki bir çocuk, inşaatta bulduğu metal malzeme ile oynadıktan sonra vücudunda morluklar oluşması üzerine hastanede tedavi altına alındı.

Sakaryada radyasyon alarmı; sokak boşaltıldı, maske dağıtıldı
20 Ekim 2016 Perşembe 15:10 tarihinde eklendi, 1.526 kez okundu.
SAKARYA'nın Arifiye İlçesi'nde 16 yaşındaki bir çocuk, inşaatta bulduğu metal malzeme ile oynadıktan sonra vücudunda morluklar oluşması üzerine hastanede tedavi altına alındı.
 
Hastanenenin çocuk acil servisi kapatılırken, personel dışarı çıkarıldı. Çocuğun evinde yapılan ilk ölçümde radyoaktif madde tespit edilemedi. Ölçüm yapması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan uzmanlar çağırıldı.
 
Arifiye Neviye Mahallesi'nde yaşayan Eyüp B. Salı günü bir yakınının çalıştığı inşaatta bulduğu metal maddeyi evine getirdi. Salı akşamından itibaren mide bulantısı yaşayan Eyüp B. Çarşamba günü ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Hastanede mide bulantısına karşı iğne vurularak evine yollanan Eyüp B.'nin vücudunda morluklar ve yaralar çıkmaya başladı. Eyüp B. bu sabah Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'ne getirildi. Eyüp B.'yi muayene eden doktorlar radyasyondan şüphelenince, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne (AFAD) haber verildi.
 
EVİN BULUNDUĞU SOKAK BOŞALTILDI, MASKE DAĞITILDI
 
AFAD ekipleri Arifiye'deki evin bulunduğu sokağı boşaltırken, vatandaşlara maske dağıtıldı. Aynı zamanda Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'nin çocuk acil servisine girişler yasaklandı. Personel dışarı çıkarılırken, ölçüm yapması için görevliler çağırıldı. Hastaneye gelen hastalar başka hastanelere yönlendirildi.
 
AFAD ekipleri Eyüp B.'nin evinde yaptığı ilk incelemelerde radyasyon tespit edemedi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan uzmanların Arifiye'deki ev ile doğumevine gelmesi bekleniyor.
 
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi Başhekimi Yakup Tomak, "Şu anda hasta kabulünü durdurduk. Ölçüm yapılmasını bekliyoruz. Hastaları Serdivan'da bulunan hastaneye yönlendiriyoruz" dedi.
 
VALİ COŞ: HERHANGİ TEHLİKEYİ MADDE KALINTISINA RASTLANILMADI
 
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, radyoaktif madde iddiasıyla ilgili olarak yapılan araştırmalarda herhangi bir tehlikeli madde kalıntısına rastlanılmadığını, 16 yaşındaki çocuğun tedavi altına alındığı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Merkezi acil servisi ile çocuğun ailesinin kaldırıldığı Toyotasa Hastanesi acil servisindeki olağan üstü durumun kaldırıldığını söyledi.
 
Vali Coş çocuğun temas ettiği cihazın boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapıldığını belirterek, "Sakarya Kızılcık barajında işçi olarak çalışan Cumhur Tarık B. amcasının oğlu 16 yaşındaki Eyüp B. ile baraja gider. Eyüp B. baraj inşaatında boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapan (röntgen çeken) tesbih şeklindeki radyo aktif madde yaydığı düşünülen ve baraj inşaatı yetkililerinin kaybolduğunu bildirdikleri bir parçayı bulur ve bunu alıp evine gelir. Eyüp B. bir süre sonra rahatsızlanarak tedaviye alınır, kalça bölümünde kızarıklar meydana geldiği anlaşılır. Olay yerine AFAD ekibi geldi, mahalle sakinleri olay mahallinden uzaklaştırarak güvenlik tedbiri alındı. Ankara'dan Atom Enerjisi Kurumu'ndan da ekip intikal etti. Yapılan ölçümlerde yayılmış radyoaktif madde tespit edilemedi. Radyoaktif kalıntı olabileceği varsayımıyla alınan tedbirler kaldırıldı. Şahıs kadın kontrol altında olup hayati tehlikesi yoktur. Muhtemelen pil. Kimyasal madde kaynaklı alerji olabilir. Alınan güvenlik önlemlerini de kaldırdık. Çocukta kontrol amaçlı olarak tutuluyor" dedi.
 
Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ise radyasyona rastlanılmadığını belirterek, şu açıklamada bulunuldu:
 
"Olayın ilk dakikasından sonra malzemeyi bulan 16 yaşındaki çocuk ve 6 kişilik ailenin getirildiği hastanede tedbir amaçlı boşaltıldı. Hastalarda ve yapılan tetkikler sonrasında radyasyona rastlanılmadı. Bu tespit sonrasında iki hastanenin de acil servisleri yeniden hizmet vermeye başladı"
 
Bu arada olayla ilgili çıkan haberler üzerine Sakarya'da bazı kişilerin radyasyondan etkilendiğini söyleyerek hastaneye başvurdukları belirlendi.
 
 
Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ADAPAZARI (Sakarya), (DHA)