Sakat atla servet kazandı

Sakat olması nedeniyle birçok at yetiştiricisinin almaktan vazgeçtiği Kafkaslı’ya 51 bin lira veren Remazan Kaya, dereceye girdiği yarışlardan 6.8 milyon TL kazandı.

08 Eylül 2009 Salı 09:07 tarihinde eklendi.

Sakat olması nedeniyle birçok at yetiştiricisinin almaktan vazgeçtiği Kafkaslı’ya 51 bin lira veren Remazan Kaya, dereceye girdiği yarışlardan 6.8 milyon TL kazandı.

Bacağındaki
 sakatlık nedeniyle birçok kişinin almaktan vazgeçtiği Kafkaslı isimli yarış atını 51 bin TL’ye alan Remazan Kaya, yaklaşık bir yılda tedavi ettiği Kafkaslı’nın dereceye girdiği yarışlardan şimdiye kadar 6.8 milyon TL kazandı. Kafkaslı’nın sahibi Kaya, at yetiştiriciliğinin ve at sevgisinin dedesinden babasına babasından kendisine geçtiğini belirterek, babasının atları 1985’te ilk  kez hipodromlarda yarıştırmasıyla aile olarak at yarışları serüvenlerinin başladığını söyledi.

350 yarış atı var

Türkiye'nin önemli jokeylerinden olan kardeşleri Selim ve Ömer Kaya ile yarış atlarıyla ilgilendiklerini ve aile olarak yaklaşık 350 yarış atına sahip olduklarını aktaran Kaya, şöyle konuştu: “Sahip olduğumuz atlar arasında Bursa Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğünce yetiştirilen Arap atı Kafkaslı’nın özel bir yeri var. Kafkaslı, 2004 yılında satılmak için ihaleye çıkartıldı. Önce atın soylu olması dolayısıyla ihaleye ilgilinin çok olacağını düşünerek katılmak istemedik. Ama sonra bu karardan vazgeçtik.”

51 bin liraya aldı

Kafkaslı’nın iyi bir soydan geliyor olması dolayısıyla ihaleye 50’den fazla kişinin katıldığını anlatan Kaya, şu bilgileri verdi: “İhalede atın ayağındaki sakatlığın belirtilmesi üzerine birçok kişi atı almaktan vazgeçti. Ama ben atı oldukça beğenmiştim. 51 bin TL vererek Kafkaslı’yı satın aldım. Kafkaslı’nın bacağındaki sakatlığın tedavisi için yaklaşık 1 yıl süren özel bir bakıma aldık. İyileşen Kafkaslı, yaşıtı taylarla yaptığı hazırlık yarışlarında sürekli birinci gelmesiyle dikkatleri üzerine çekti. Yarışlarda elde ettiği derecelerden ötürü Kafkaslı, Dünya Arap Atı Organizasyonu (WAHO) tarafından Türkiye’de 2006’nın en iyi Arap atı seçildi.”

Bu iş için risk lazım

Dereceye girdiği yarışlardan bugüne kadar 6.8 milyon TL kazandığını söyleyen Kaya, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kafkaslı’nın şimdiye kadar 47 birinciliğini saydım ama 50’yi geçtiğini de biliyorum. Dereceye girdiği yarışlardan şimdiye kadar 6.8 milyon TL kazandım. Bu miktar çoğu kişi için yüksek olabilir ama bunun içinde jokey, yem, seyis, ahır ve hesaplamayan giderler var. Kafkaslı’nın böyle bir şampiyon olacağını tahmin etmedim ama bir şeyler yapabileceği içimden geçti. Onun için bu iş biraz risk işi. 150 bin TL’ye aldığınız atın hiç koşmadan yarış hayatı bitebiliyor. 15 bin TL’ye aldığınız at şampiyon oluyor.”

Değeri 800 bin TL

ARAP atlarına olan merakıyla bilinen Dubai Şeyhi El-Maktum’un Kafkaslı’yı satın almak istediği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Remazan Kaya, “Bize böyle bir teklif resmi olarak gelirse değerlendiririz. Kafkaslı’ya bugün için biçtiğimiz bedel 800 bin TL. Bu parayı veren olursa satabilirim” dedi.