"Sakin şehir" ayaklandı

'Sakin Şehir' unvanlı Akyaka Beldesi'ndeki zeytin ağaçlarıyla kaplı Hazine'ye ait 19 bin 300 metrekarelik araziyi imara açtığı söylentilerine Akyaka Dayanışma Grubu basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Sakin şehir ayaklandı
24 Temmuz 2013 Çarşamba 18:26 tarihinde eklendi.
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'nin Muğla'nın Ula İlçesi'nin 'Sakin Şehir' unvanlı Akyaka Beldesi'ndeki zeytin ağaçlarıyla kaplı Hazine'ye ait 19 bin 300 metrekarelik araziyi imara açtığı söylentilerine Akyaka Dayanışma Grubu basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
 
İmara açıldığı ileri sürülen Dünya Ağahan Mimarlık Ödülü sahibi merhum Nail Çakırhan'ın Ula mimarisiyle ünlü Akyaka'daki alanda toplanan Akyaka Yerel Yönetim Platformu öncülüğünde oluşturulan Akyaka Dayanışması Grubu'na üye yaklaşık 60 kişi, 'Geziden geliyorum burası Zeytin Park', 'Herkes sağlıklı, doğal dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir', 'Yaş kesen, baş keser' yazılı dövizler taşıdı.
 
Dayanışma adına birlik ve beraberlik çağrısı yapan Rahime Simpsoon'un ardından Dilek Bulut bildiriyi okudu. Bulut, şunları söyledi:
 
"Söz konusu alanın Akyaka İmar Planı'nda konut alanı olarak gösterilerek tapuya 'arsa' kaydının düşülmüş olması, üstündeki zeytin ağaçlarına rağmen arazinin 3573 sayılı 'Zeytin Yasası'nın koruması dışına çekilerek özelleştirilmesinin önünü açmıştır. Kamusal alanımızın kentin sahipleri olan bizlere sorulmadan özelleştirilmesini, yapılaşmaya açılmasını durdurmak üzere Akyaka Yerel Yönetim Platformu öncülüğünde başlattığımız mücadelemizi, Akyaka ve Muğla'dan duyarlı kuruluşların katılımı ile Akyaka Dayanışması çatısı altında birleştirerek güçlendirdik."
 
Doğrudan demokratik yol ve yöntemlerle mücadelesini yürüteceğimiz ortak istemlerimizi aşağıdaki gibi belirledik" diyen Bulut, bunları şöyle sıraladı:
 
"3841 nolu parselin özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir. İmar değişikliğine gidilerek konut alanı olmaktan çıkarılmalı, üzerindeki zeytin ağaçlarına zarar vermeden hem Akyakalılar'ın hem de beldenin ziyaretçilerinin ortak yararlanabileceği biçimde, halkın katılımıyla yeniden değerlendirilmeli, kamusal alan niteliği korunmalıdır. Akyaka'da yaşanan bu örnek, yaşanmış nice benzerleri gibi İmar Yasası'nın anti- demokratik dayatmacı niteliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. İmar Yasası halkın daha en başından planlama süreçlerine katılmasına elverecek biçimde yeniden düzenlenmelidir. TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen Gökova gibi korunan alanların korkulu rüyası Tabiatı ve Biyo Çeşitliliği Koruma(ma) Yasa Tasarısı geri çekilmelidir."
 
Talepleri karşılanıncaya kadar mücadelelerini her türlü yasal ve demokratik yöntemlerle sürdüreceklerini söyleyen Bulut, "Taleplerimizin ülke genelinde verilen kent ve doğa hakkı mücadelelerinin ortak taleplerini de dile getirdiğine inanarak, duyarlı tüm kurum ve kuruluşların desteğini yanımızda görmek istiyoruz" dedi.
 
Akyaka Dayanışması Platformu öncülüğündeki Akyaka Dayanışması, Karia Kadınlar Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi, Muğla Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Muğla Gelişim Hareketi, Gökova Sürekli Eylem Kurulu, Akyaka Hayvan Sevenler Derneği, Akyaka Musiki Derneği, Akyaka Yerel Yönetim Platformu ve Marmaris Forum destek verdi.

DHA