"Salahiyetiniz ve iktidarınız yok"

Topkapı Sarayı Müzesi eski Başkanı tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, hükümetin Suriye ve Mısır dış politikasını sert ifadelerle eleştirdi.

Salahiyetiniz ve iktidarınız yok
11 Ekim 2013 Cuma 21:59 tarihinde eklendi.

İlber Ortaylı, “İkide bir yeniden dünya çizmek, yeni ideolojiler yaratmak, yeni politikalar yaratmak hakkına ve zaten salahiyeti bir yana bırakın, iktidarına sahip değilsiniz.” dedi.

Ortaylı, Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD)’nin düzenlediği 'Tarih sohbetleri' konferansına katıldı. Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Nas, Denizli Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, DEGİAD Başkanı Sadık Emre Çaputçu, CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve çok sayıda öğrenci katıldı.

‘HAYATIMDAKİ İKİNCİ KONFERANSIM’

Hayatında ikinci konferansını verdiğini açıklayarak konuşmasına başlayan Ortaylı, cumhuriyet, monarşi gibi yönetim şekilleri üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Güncel konulara da değinen Ortaylı, laiklik üzerinde din-devlet ayrımı konusunda yanlış değerlendirmeler yapıldığını belirtti.

İlber Ortaylı, “Şu gün kilisenin politikayı yönlendirmediğini, karışmadığını kim iddia edebilir. Bunu ileri süren adama kargalar bile güler. Bugün batı dünyasında eğitim hala kilisenin kontrolündedir. Batı dünyasında belirli mihraklar, gruplar hala kilisenin kontrolündedir. Kilisenin kontrolü demek insanların haftada bir kiliseye gitmesi günah çıkarması demek değildir. Adam hayatı boyunca kiliseye uğramamıştır. Ama kafası kilisedir.” dedi.

Okullarda okunan andın Demokratikleşme Paketi’yle kaldırılmasını da eleştiren Ortaylı burada geçen Türk kelimesinin ırkçılık olara değerlendirilmesini de yanlış bulduğunu söyledi: “Türk ırkçılık Türkü değildir. Buradaki Türk 1789’dan beri var olan bir anayasal kimliktir. Yani Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin Türk olarak ifade edilmesidir.”

TÜRKİYE-TUVALU KIYASLAMASI

Türkiye’nin bugün dünyada 200’e yaklaşan devletten biri olduğunu bunların içinde Birleşmiş Milletler organlarında kendini temsil edemeyecek kadar zayıf olanların da olduğunu dile getiren Ortaylı, “UNESCO’da Tuvalu diye bir cumhuriyet var.

Hiçbir zaman Tuvalu’dan adam görmedim. Orada arkadaşlar görmüş. Bir gün baktım Pakistanlı bir avukat beni Avustralya'da istihdam etti buraya gönderdi dedi. Herhalde Avustralya’ya rey lazım. Tuvalu delegesi diye birini alıp getirmiş. Dünyada böyle devletler de var. Türkiye’de kendini yer açıyor, nereden nasıl duracak? Bunun üzerinde tartışılır.” diye konuştu
.
HÜKÜMETE BOYUNDAN BÜYÜK İŞLERE KARIŞMA İMASI

Türkiye’nin bazı zorunlulukları olduğunu vurgulayan Ortaylı, Türkiye’nin üniversal roller üstlenerek boyundan büyük işlere karışarak vazifele ve zorunluluklarını terk edemeyeceğini öne sürdü. Ortaylı, “Bu zorunluluklar etniki aiyetlik ve kimlikler üzerinde oturur.

Siz ön planda çıkıp üniversal roller oynayınca o roller yüzünden öyle kendi aiyetinizi kendi kimliğiniz içindeki vazife ve zorunlulukları terk edemezsiniz. Siz Suriye problemi dediğiniz zaman Arap dünyasını düzenlemek İslam’ı ebedi ve yaygın otoritesini kurmak gibi boyunuzdan büyük işlere herkes için boyundan büyüktür onu da söyleyeyim. Obama bile böyle şeyleri onaylamadı.

Adeta kurtuluş arıyordu kurtardılar rahatladı adam. Önce kendi işinizi yapmak zorundasınız. Siz Halep civarındaki anlaşmalarla kimliği bizim tarafımızdan tanınmış olan 1.5 milyon nüfuslu Türkmeni korumak zorundasınız bu kadar açık. Sizin probleminiz budur Suriye meselesinde.” şeklinde konuştu.

‘YENİDEN DÜNYA ÇİZMEK İKTİDARINA SAHİP DEĞİLSİNİZ’

Suriye’deki savaşın İspanya, Rusya ve Yunanistan iç harplerinden daha feci göründüğünü anlatan Ortaylı, “İç harp yaşayan bir memlekette kim taraf, nerede taraf, nasıl taraf o bile belli değil. Arada ezilen önemli bir azınlık vardı. Bu azınlıklar sizin probleminiz, onları koruyup gözetmekle mükellefsiniz.

Bunu ihmal edemezsiniz, yani böyle eski bir devlet böyle problemleri olan bir memleket zorunlulukları ve yükümlülükleri teşekkül eden bir memlekette siz kendinizi ikide bir yeniden dünya çizmek, yeni ideolojiler yaratmak, yeni politikalar yaratmak hakkına ve zaten salahiyeti bir yana bırakın iktidarına sahip değilsiniz. Böyle bir şey olmaz, yok bu yani.” ifadelerini kullandı.

Mısır’da da selametli bir gidiş olmadığını belirten Ortaylı, şunları kaydetti: “Oradaki taraflardan biri olmak hiç haklı bir şey değil. Gereksiz bir şey. Zaten olmazsınız. Mümkün değil, sizin yeriniz yok orada bu çok açık. Oraya kadar uzanacak bir eliniz yok.

Uzanan adamlar bile ellerini uzatmadıklarına göre böyle bir şey de iddia etmek mümkün değil. Başka bir yol seçeceksiniz. Yani O ülkenin insanlarıyla orada Türklere duyulan sempatiyle onu korumak gözetmek zorundasınız. Gelecek nesillere bırakacağınız odur.”


CİHAN