Salih Fırat o süreci anlattı

Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, CNN Türk'te katıldığı programda CHP'den istifasını değerlendirdi.

Salih Fırat o süreci anlattı
29 Ocak 2013 Salı 22:09 tarihinde eklendi.

 

CHP'de genel yaklaşımın bu yasanın geçmesiydi diyen Fırat, "Anadilde savunma yasa tasarısı görüşülürken Birgül Ayman Güler'in talihsiz açıklamaları beni bu sürece getirdi. Grubumuz adına konuşan herkes bu yasaya karşı olduklarını belirttiler" dedi.
 
Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, CNN Türk'te Cüneyt Özdemir hazırlayıp sunduğu 5N 1K programına katılıp gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Fırat, istifası ile ilgili olarak, "Anadilde savunma yasa tasarısı görüşülürken Birgül Ayman Güler'in talihsiz açıklamaları beni bu sürece getirdi. Grubumuz adına konuşan herkes bu yasaya karşı olduklarını belirttiler. Bizim partimizin genel yaklaşımı bu yasanın geçmesiydi, önergelerde verildi. Ama nedense söz alan arkadaşlarımız tavır aldılar. Birgül Ayman Güler bu sözleri söyleyince de istifa etmeye karar verdim. Ertesi sabah istifamı verdim" dedi.
 
TÜRKİYE İÇİN BİR İHANET OLURDU
 
Fırat istifadan vazgeçirilme konusunda ise arkadaşlarının kendisini vazgeçirmeye çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: "Tepkinizi istifa etmeden de söyleyebilirsiniz dediler. 'İstifa etmek çözüm değildir' dedi arkadaşlar. Kararımdan pişman değilim. Bu söylemler Türkiye'yi ve bütün halkları rahatsız ediyor. 30 yıldır devam ediyor 40-50 bin insanımız kaybettik. Bir barış ortamı oluşması için İmralı süreci başladı. Genel başkanımız kredi de verdi. Partiden bazı arkadaşlarımız bu krediye karşı olduklarını söylediler. Açlık grevleri başladı, ana dilde savunma yasası ile açlık grevleri de bırakıldı. Türkiye'de olumlu bir hava başladı. Bu olumlu havayı bozmaya darbe vurmak, Türkiye için bir ihanet olurdu. Sosyal demokrat bir partinin tavrı olmamalı."
 
GÜLER'LE TERS DÜŞTÜĞÜMÜĞÜZ ZAMANALAR OLDU
 
'Güler'in bu partide olduğunu daha önce bilmiyor muydunuz? Uzun zamandır parti içindeler ve bu düşünceleri savunuyorlar. Siz yeni mi fark ettiniz?' sorusuna ise Fırat şöyle yanıt verdi: "CHP'ye 2001 yılında girdim. İl başkanlığı yaptım. Güler benden sonra bu partiye geldi. Ben Güler'in sol görüşlere sahip, sosyal demokrat bir insan olduğunu biliyordum. Güler'le ters düştüğümüz zamanlar oldu ve grupta da zaman zaman konuştuk. Bende düşüncelerimi savundum. Bölünme fobisinden dolayı özgürlükler, insan haklarının önüne engeller konuyor. Kürtler ve Türkler birlikte yaşamak istiyorlar."
 
BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU
 
"Bazı şeylerden rahatsız olduğumu zaman zaman Kılıçdaroğlu'na söyledim" diyen Fırat, "Genel kurulda bu yasa konuşulurken arkadaşlarımızla konuştum. Ne yazık ki o süreçte bardağı taşıran son damla oldu. Bende Kürt kökenli bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. CHP'de dahil, herhangi bir partiye gitmeyi düşünmüyorum. Bağımsız olarak görevime devam edeceğim. Barış sürecine de bu şekilde destek vereceğim" dedi.
 
CHP'den başka istifalar olup olmayacağı konusunda ise Salih Fırat, "Bir beyanda bulunmak zor olur. Eğer Birgül Ayman'ın sarf ettiği sözler yönünde devam ederse bu tür istifaların olabileceğini düşünüyorum. Kimseyle konuşmuş değilim. Ama bu düşünce, bu fikir CHP içinde aynı şekilde devam ederse o kırılma noktasının giderek artacağını düşünüyorum" diye konuştu.

DHA