Salih Müslim'den Erdoğan'a 'terörist' sitemi

PYD Eş Başkanı Salih Müslim CNN' Türk'te gündeme ilişkin Gazeteci Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı.

Salih Müslimden Erdoğana terörist sitemi
24 Ekim 2014 Cuma 22:21 tarihinde eklendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'PKK eşittir PYD' açıklamasının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Müslim, "Biz hiçbir zaman PKK olarak algılanmadık. Kendisi bir bahane arayıp bunlar PKK'dır falan. Bu açıkça gösteriyor ki bir Kürt kazanımlarının karşısında, Kürt halkının kimliğine karşı duruyorsun. Demokratik Suriye kurmak istiyoruz. Şimdi bunlara karşı çıkıyor. Çünkü Suriye'de bir Kürt kimliği kazanılacak. Buna karşı çıkmak için çeşitli bahaneler arıyor. Biz bunu kabul etmiyor reddediyoruz. Kendisi de gerçekleri biliyor. Kaçıncı defa İstanbul'a gelip yetkililerle görüştüm. Evinin içinde görüşüyoruz. En büyük yetkililerle. İkinci gün arkamızdan bunlar da teröristtir falan. Sayın Erdoğan da biliyor. Diğer yetkililer de biliyor. Biz hiçbir zaman terörist olmadık. IŞİD ile en fazla savaşan biziz.  Kendisi bir açıklık getirsin. Ne kadar bizi destekliyor. Gerçekten IŞİD'e karşı savaşmak istiyorsa, bizim yanımızda olması, yardım etmesi gerekir. Duruşuna bir açıklık getirsin" dedi. 
 
Türkiye üzerinden Kobani'ye geçecek peşmerge sayısının 200'den 150'ye düşürüldüğünü değerlendirmesi istenen Müslim, "İki gün önce Güney Kürdistan'da idim. Oradaki yetkililerle görüştüm. Politik olarak bizim bir şeyimiz yok. Bir kabuldür. Oradaki Peşmergelerin gidip Kobani'ye geçmesi için görüşmeler yaptık. Kabul ettik. Şimdi mesele teknik boyuta geldi. Teknik boyutu da Peşmerge komutanlığı ile, YPG komutanlığı arasında görüşmeler olacak teknik olarak. Sayı, geçiş, tarih ve hangi niteliksel silahlar gerekiyor. Bu aralarındaki görüşmelere bağlıdır.  Sanırım en kısa zamanda belli bir anlaşmaya varırlar" ifadelerini kullandı. 
 
SAYI OLARAK NE KADAR İSTERSENİZ PEŞMERGE GÖNDEREBİLİRİZ DENDİ  
 
'Kaç Peşmerge talebiniz var?' sorusunaya Müslim, "Sayı olarak zaten ne kadar isterseniz Peşmerge gönderebiliriz dendi. Ancak oradaki savaşçılarımız, YPG elemanları yeter de artar. Önemli olan şimdi bu insanların Peşmergelerin gelmesi. Niteliksel olarak bazı konularda uzman olan kişilerdir. Silah, cephane meselesinde. Onun için uzmanlık sahasına bağlıdır" diye yanıt verdi. 
 
YPG BELİRLEYECEK KAÇ KİŞİYE İHTİYAÇ OLDUĞUNU 
 
YPG'nin kaç kişiye ihtiyaç olduğunu belirleyeceğini söyleyen Müslim, "Onun için YPG belirleyecek kaç kişiye ihtiyaç olduğunu ve ne çeşit silahlara ihtiyaçları olduğunu. Ona göre anlaşma yapılırsa onlar ona göre geleceklerdir. Bir sayı kesinlikle yok. Sadece bu PDK falan değil. Biz oradaki yönetim ile görüşüyoruz. Bu Peşmerge komutanları. Barzani bölgenin başkanıdır. Onun yolu ile oluyor anlaşmalar. Peşmergeler sadece PDK'nin peşmergeleri değil. O Peşmergeler, hükümetin veya yönetimin Peşmergeleridir. Uzmanlık sahalarına göre artık verilir" açıklamasında bulundu. 
 
ÖSO ZATEN YPG İLE BİRLİKTE KOBANİ'DE SAVAŞIYOR
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) da Kobani'ye gideceği yönündeki açıklamalarını değerlendiren Müslim, Özgür Suriye Ordusu'nu istemiyor musunuz? şeklindeki soruya, "Hayır öyle bir şey yok. ÖSO zaten YPG ile birlikte Kobani'de savaşıyor. Yeni birlik ve gruplar gelmek istiyor. ÖSO ile YPG arasında bazı görüşmeler oldu. Onlar artık danışacak. Bazı gruplar YPG ile anlaşıp öyle gelirler. Ama anlaşmadan gelmeyecekler. Anladığımız kadarı ile bir sürü seçenek var" yanıtını verdi.

BAŞKA BİR YERDEN BİR CEPHE AÇMAK KOBANİ ÜZERİNDEKİ ÇEMBERİ HAFİFLETİR 
 
Kobani'nin çember altında olduğunu ifade eden Müslim, "Kobani şimdi çember altında. Başka bir yerden bir cephe açmak Kobani üzerindeki çemberi hafifletir. ÖSO ile YPG arasındaki görüşmeye bağlıdır" dedi. 
 
ERDOĞAN'IN DEDİKLERİ NEREDE BİR KÜRT VARSA ONLARA KAZANIMLARINA KARŞI ÇIKIYOR 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'PKK eşittir PYD' şeklindeki açıklamasını değerlendirmesi istenen Müslim şunları söyledi: "Sayın Erdoğan'ın dedikleri nerede bir Kürt varsa onlara, kazanımlarına karşı çıkıyor. Hiçbir zaman PKK olmadık. PKK zaten bir Kürt partisidir. Aralarındaki ne sorun varsa o kuzeyi yani Türkiye'yi ilgilendirir. Biz bir Suriye partisiyiz. Suriye'deki oluşumlar ile bir anlaşmaya varıyoruz. Biz hiçbir zaman PKK olarak algılanmadık. Kendisi bir bahane arayıp bunlar PKK'dır falan. Bu açıkça gösteriyor ki bir Kürt kazanımlarının karşısında, Kürt halkının kimliğine karşı duruyorsun. Biz Suriye'de ne istiyoruz. Araplarla, Suryanilerle, Türkmenlerle bir sosyal sözleşme imzalamışız. Bir sistem kuruyoruz. Demokratik Suriye kurmak istiyoruz. Şimdi bunlara karşı çıkıyor. Çünkü Suriye'de bir Kürt kimliği kazanılacak. Buna karşı çıkmak için çeşitli bahaneler arıyor. Biz 2004'ten beri zaten rejime karşı mücadelemiz var. bunu hepsi görmezden geliyor. Bazı bahanelerle bizi hep dışlamak istiyor. Biz bunu kabul etmiyor reddediyoruz. Kendisi de gerçekleri biliyor. Kaçıncı defa İstanbul'a gelip yetkililerle görüştüm." 
 
EVİNİN İÇİNDE GÖRÜŞÜYORUZ ARKAMIZDAN BUNLAR TERÖRİSTTİR DENİYOR
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını eleştiren Müslim, "Evinin içinde görüşüyoruz. En büyük yetkililerle. İkinci gün arkamızdan bunlar da teröristtir falan. Sayın Erdoğan da biliyor. Diğer yetkililer de biliyor. Biz hiçbir zaman ne terörist olmadık. IŞİD ile en fazla savaşan biziz.  Kendisi bir açıklık getirsin. Ne kadar bizi destekliyor. Gerçekten IŞİD'e karşı savaşmak istiyorsa, bizim yanımızda olması, yardım etmesi gerekir. Duruşuna bir açıklık getirsin" diye konuştu.