"Şam işbirliği yapmazsa BM dur demeli"

Suriye Halkının Dostları Grubu'nun İkinci Konferansı, Türkiye'nin evsahipliğinde İstanbul'da başladı.Toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı. Türkiye'ye sığınanların sayısının 20 bini aştığını belirten Erdoğan, "Şam işbirliği yapmazsa BM'nin dur demesi kaçınılmaz olur" dedi.

Şam işbirliği yapmazsa BM dur demeli
01 Nisan 2012 Pazar 10:47 tarihinde eklendi, 1.086 kez okundu.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye'de özgürlükler için mücadele edenlerin asla yalnız olmadığını söyledi. Erdoğan, "Bir halkın mağduriyeti üzerinden çıkar sağlamaya çalışmıyoruz. Suriye yönetimi tarafından bize verilen sözler tutulmadı. Suriye rejimi halkının taleplerini şiddetle bastırmaya çalıştı. Yakın geçmişte baba Hafız Esad'ın yaptığı zulmü şimdi oğlu Beşşar Esad yapıyor" dedi.
 
Türkiye'ye sığının mülteci sayısının gün itibariyle 20 bini aştığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin birçok kentinde büyük acılar yaşandığını vurguladı.
 
'ESAD'A MESAJIMIZI KESİN VE NET OLMALI'
"Şam işbirliği yapmazsa BM'nin dur demesi kaçınılmaz olur" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün burada Suriye yönetimine vereceğimiz mesaj kesin ve net olmalı. Eylem birlikteliğini sağlamalıyız. Suriye'da akan kan derhal durmalı. Suriye'de Kofi Annan'na verilen hiçbir söz tutulmadı. Suriye'deki rejim zaten şimdiye kadar verdiği hiçbir sözü tutmadı. İnanıyorumki Suriye halkı kendi kaderini kendisi belirleyecektir" şeklinde konuştu.
 
'SANDIK SURİYE HALKININ ÖNÜNE GETİRİLMELİ'
"Sandık biran önce Suriye halkının önüne getirilmelidir" şeklinde sözlerine devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, masum insanları katledenlerin er ya da geç mutlaka cezasını çekeceğini de sözlerine ekledi.
 
'EYLEM BİRLİKTELİĞİ SAĞLAMALIYIZ'
Suriye'deki mevcut durumun tüm bölgeyi etkilediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, "Suriye'deki şiddeti sona erdirmek için eylem birlikteliğini sağlamalıyız" dedi.
 
'TÜRK GAZETECİLER HAKKINDA BİLGİ ALAMIYORUZ' 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de günlerdir rehin tutulan Türk gazeteciler hakkında bilgi almakta zorlandıklarını da belirtti.
 
AÇILIŞ KONUŞMASINI DAVUTOĞLU YAPTI 
Suriye'nin Dostları Toplantısı'nın açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaptı. Davutoğlu, Suriye yönetiminin, Suriye Halkının Dostlarının çağrılarını kulak ardı ederek ve kendi bildiğini okuyarak acımasız şiddet politikalarını sürdürdüğünü söyledi.
 
Davutoğlu konuşmasında şunları dile getirdi: ''Bugün bizleri İstanbul'da bir araya getiren Suriyeli kardeşlerimizin maruz bırakıldığı zulmü bir an sona erdirme ve Suriye için aydınlık bir gelecek inşa edilmesi için elimizden gelen desteği vermek kararlılığımızdır. Bu kararlılığın başarıyla vücut bulduğu Tunus toplantısından bu yana maalesef Suriyeli kardeşlerimizin akan kan ve gözyaşı dinmemiştir. Suriye yönetimi Suriye Halkının Dostlarının çağrılarını kulak ardı etmeyi ve kendi bildiğini okuyarak acımasız şiddet politikalarını sürdürmüştür. Kofi Annan'a verdiği sözlere rağmen Suriye yönetiminin kendi halkını katletmeyi sürdürmesi hayal kırıklığımızı daha da derinleştirmektedir. Suriye halkının bugün bizden duymak istediği, dostlarının kendilerini yalnız bırakmayacağı, bu ülkede yaşanan insanlık dramına daha fazla seyirci kalınmasının kabul edilemez olduğu mesajıdır. Suriye halkı ile dayanışma kararlılığı hususunda Tunus'ta atılan temel bugün burada vereceğimiz güçlü mesajların üzerinde yükselecektir. Bu süreç Suriye'de halkın güçlü talepleri doğrultusunda muteber bir siyasi geçiş sürecinin önü açılana kadar da kararlılıkta devam edecektir.''
 
'MUHALİF ASKERİ GÜÇLERİMİZ KUVVETLENDİRİLMELİ'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması sonrasında söz alan Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, Suriye'de tüm muhaliflerin tek şemsiye altında toplanması için çalıştıklarını söyledi. Galyun, "Muhalif askeri güçlerimiz kuvvetlendirilmeli" dedi. 

NTV