Samsun'da buğday hasadı 372 bin ton olarak gerçekleşti

Samsun’da 12 Haziran’da Bafra'da başlayan ve 26 Temmuz’da Ladik ilçesinde sona eren 2013 yılı buğday hasat sezonunda 372 bin ton buğday elde edildi

Samsunda buğday hasadı 372 bin ton olarak gerçekleşti
02 Eylül 2013 Pazartesi 17:32 tarihinde eklendi.

Samsun’da iyi bir hasat sezonu geçirildiğini ve dane kaybını sıfıra yakın bir seviyeye indirmenin biçerdöver kullanıcılarının elinde olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “İlimizde 106 bin hektar buğday ekiliş alanından yaklaşık olarak 372 bin ton ürün elde edilmektedir. Bunların yaklaşık 58 bin hektar alanında 351 kğ/da verimle 202 bin ton buğday biçerdöverle hasat edilmiştir. Biçerdöverle biçilen alanda 46 kontrolörle 227 adet biçerdöver kontrolünde dane kaybında yüzde 0,87’lik kayıp gerçekleşmiş olup, yasal sınır yüzde 2’lik kayba göre yaklaşık ilimiz ekonomisine 1,4 milyon TL kazanç sağlanmıştır.” dedi.

Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için öncelikle biçerdöverlerin belgeli operatörlere teslim edilmesi gerektiğini hatırlatan Kadir Güven, “Bunun içinde İl Müdürlüğü olarak talep gelen ilçelerde ‘Biçerdöver Operatörleri Yetiştirme’ kursları açmaktayız. 2001-2013 yılları arasında açtığımız kurslardan 464’i Bafra da olmak üzere toplam 657 kişi eğitimden geçirilerek “Biçerdöver Operatörü” olmaları sağlanmıştır. Çiftçilerimiz de operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalı, tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup dane kaybına sebep olan operatörleri merkezde il müdürlüğüne, ilçelerde de ilçe müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler.” diye konuştu.


CİHAN