Samsung'dan Firefox'a hayır

Mozilla, Barcelona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde yaptığı açıklamayla, yazın mobil işletim sistemi sektörüne adım atacağını duyurmuştu.

Samsungdan Firefoxa hayır
26 Şubat 2013 Salı 11:41 tarihinde eklendi.

 

İnternet tarayıcısı Firefox ile tanınan yazılım şirketi Mozilla, Temmuz ayında dokuz ülkede Firefox OS mobil işletim sistemini hayata geçirecek. MWC 2013 kongresinde yaptığı açıklamayla mobil sektöründe Apple ve Google’a yeni bir rakip olarak beliren Mozilla, Firefox OS’nin başarısı için dünya çapında 18 cep telefonu operatörü ve dört telefon üreticisiyle çalıştıklarını açıklamıştı.
 
Optimus serisiyle akıllı telefon piyasasında yer edinen Güney Koreli elektronik üreticisi LG, Firefox OS kullanacağını belirtse de, bir diğer Asya devi Samsung, ‘yeni işletim sistemini kullanmayacağını’ belirtti.
 
CNET’in haberine göre, ‘Samsung’un üst düzey bir yöneticisi MWC 2013’te çeşitli kaynaklara Firefox kullanmayacaklarını’ ifade etti. Bu karar, Google’ın Android işletim sistemiyle büyük bir başarı kazanan Samsung adına şaşırtıcı olmazken, Xperia Tablet Z bilgisayarını görücüye çıkaran Sony, Firefox’a yeşil ışık yaktı.
 
EŞZAMANLI ARAMA YAPACAK
Sony, dün yaptığı açıklamayla 2014’te piyasaya süreceği mobil cihazlarında Firefox OS kullanacağını belirtti.
 
Sony Mobile Communications Başkan Yardımcısı Bob Ishida, ‘Sony mühendislerinin Firefox ile çalışacak cihazların geliştirilmesi için Mozilla ile çalıştığını’ belirtti. Sony, açık internet standartların dayalı olan Firefox OS’nin, ‘kullanım kısıtlaması olmadığı için’ tercih edildiğini belirtti. Sony böylece,  LG, Huawei, Alcatel, ve ZTE’nin ardından Firefox OS kullanacak beşinci şirket oldu.
 
Firefox OS, yapılan aralamalarda eşzamanlı olarak internet ve mobil uygulamalardan bilgi toplayabilme özelliğiyle öne çıkacak. Ayrıca, kullanıcılar hızlandırılmış aramalar için arama terimlerinden uygulama oluşturabilecek. Mozilla, hayata geçtiği zaman Firefox OS’nin Twitter, Facebook, AccuWeather gibi standart uygulamaları içerceği sözünü verdi.
 
Çin’in ZTE ve Huawei, Güney Kore’nin LG, Fransa’nın Alcatel ve Japonya’nın Sony şirketiyle anlaşan Mozilla, Firefox OS ile hem gelişmekte olan hem de gelişmiş mobil cihaz piyasalarında başarı sağlayabilir.

NTV