Sanayici 2013’ten umutlu

ABD ve Avrupa ekonomilerindeki sıkıntıların büyük oranda devam ettiği 2012’yi Türkiye'nin iyi geçirdiğini düşünen sanayiciler, 2013'ten daha umutlu.

Sanayici 2013ten umutlu
29 Aralık 2012 Cumartesi 13:22 tarihinde eklendi, 1.325 kez okundu.

 

 Ülkenin önde gelen şirketlerinin patronları, ekonomide yumuşak inişin gerçekleştiğini, artık kalkış zamanının geldiğini düşünüyor. Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, "Türkiye 2013’te take off konumuna geçmeli." derken, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, “2013 ülke için fırsat olabilir. ABD ve Avrupa’nın hali belli. Türkiye, bu ortamdan güçlenerek çıkabilir." temennisinde bulunuyor. Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak da 2013’te her şeyin olumlu olacağına inanıyor, büyümenin artacağını dile getiriyor. 
 
Ekonomi yönetiminin, yurtdışındaki olumsuz havaya bakarak cari açığı azaltmak ve iç tüketimi daraltmak amacıyla aldığı tedbirler yılın ikinci yarısına 'gaz-fren' tartışmaları şeklinde yansıdı. Pek çok iş adamı büyüme için artık ayağın gazdan çekilmesi gerektiği yönünde beyanat verirken, kabine içinden de destek gördü. Cihan, 2012'nin son günlerinde iş adamlarına geride bırakılan yılı ve 2013 beklentilerini sordu. Ülkenin önde gelen bazı sanayicilerinin bu konudaki değerlendirmeleri şöyle:  
 
Zorlu Holding Yönetim Kurul Başkanı Ahmet Nazif Zorlu:
 
“Türkiye için 2012 ilk yarı fena geçmedi. İkinci yarıda Avrupa ekonomilerinde görülen daralmanın ülke için menfi yanları oldu. Türkiye’nin büyüme oranları gerilerde kaldı. İhracatla yüzde 3 dolaylarında büyüdü. Ama Avrupa’yı ele aldığımızda Türkiye’nin öyle kötü bir sene geçirmediğini görüyoruz. Bu da memnun edici.   2013 Türkiye için önemli bir sene.  Tahmin ediyorum ilk yarı değil de ikinci yarı her şey yerli yerine oturacak. Bir defa Türkiye, 2013’te daha iyi olacak; bundan kötü olmayacaktır. Gelecek sene ülke için fırsat olabilir. Bundan yararlanıldığı halde pek çok alanda atılım yapabilir. Türkiye bunu başarabilir. Avrupa mali alanda mutabakata varamadı, ABD’nin hatalarını yaptı. Onun için Türkiye, bu ortamdan güçlenerek çıkabilir. Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı var, bunu yapmalıyız.”
 
Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak:
 
“2012’de konumumuz koruyup ufak da olsa büyüdük. 2012, 2010 ve 2011’de elde edilen güçlü büyümeyi konsolide etme vaktiydi. Türkiye başardı bunu. Bunun yanında ihracat arttı, büyüme dilediğimiz seviyelerde değil ama yine de fena değil. İstihdam rakamları çok yukarı değil ama idare eder. 2013 için tahminlerimiz daha olumlu. Bir defa 2012’den daha olumlu olacak. Bunu da yapacak özel sektördür. Finans, sanayi ve ticaret tarafı bunu yapabilecek yetide. Piyasalar için güven unsuru önemli. Tabii piyasalarda faizlerin inmesi ile ekonomi ivme yakalayacak. Kuşku yok, borçlanma maliyetleri makul, güven unsuru önplanda olduğu takdirde olumlu şeyler olacak. Büyümemiz iyi bir yere gidecek.”
 
Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem:
 
“2013 için sanayiciden umutluyuz. Çünkü bütçede, Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarında inanılmaz harcama, inanılmaz yenilenme, inanılmaz yatırım ve atak var.  Bu atak ekonominin ayağa kalkıp, 'take off'a geçmesine imkân tanıyacak. Eğer enflasyona ve Avrupa’da çöküntüye bakarsanız Türkiye iftihar edilecek önemli bir noktadadır. Türkiye’nin bu noktayı koruması katiyyetle mucize. Türkiye’nin petrolü, gazı yok, madeni yok. Bir insan kaynağı ve girişimci yanı var: bunu korumak, devam ettirmek de bana göre iktidarın katkı ve iradesine bağlıydı. Bu katkı ve iradeyi gördük, 150 milyar dolar ihracata geldik. Umut ederim gelecek sene 200 milyar dolara ulaşırız. Gelecek seneden ihracat ve yatırım adına umutluyum. Çünkü yatırım olmazsa ihracat olmaz. İthalat olmazsa ihracat olmaz. Teşebbüs olmazsa ihracat olmaz. İhracat olmazsa da bütçe olmaz. Bütçe olmazsa, para olmazsa hiç bir şey olmaz. Gelinen aşamada ihraç edeceklerimizle altyapılarımızı genişletip ileri hamleler yapacağız."
 
Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı:
 
"2012’de ekonominin sıhhatli yürümesi, siyasi ortmın iyi olması, yüzde 4 büyümenin yakalanması, enflasyon ve faiz oranlarının çok olmaması, istihdamın artması gibi konular Türkiye’nin konumunu güçlendirdi.
 
2012 fena olmadı. Dünya şartlarına bir bakalım İngiltere yüzde 1,1 büyüdü, ABD yüzde 1,3 büyüdü. Dilediğimiz oranlarda olmasa da yüzde 4 büyüme iyi. Ben, 2013’ün daha iyi olacağına kanaat getiriyorum.  Ekonomimiz ihracata dönük. Ama bundan böyle üretime dönük olması, bilhassa 2013’te çok önemli. Tabii gelecek tasarrufların tek dışarıdan gelen imkânlarda değil, kendi imkânlarımızla da yapılmasını, yatırımların arzu edilmesini diliyoruz."
 
Profilo Holding Yönetim Kurulu Üyesi Jefi Kamhi:
 
"Dünyaya oranla 2012 Türkiye için başarılı bir sene oldu.  2013 daha da ümit veriyor ama belli alanlarda yapılacak reformlar da olduğu muhakkak. Bir defa üretime, sanayi sektörüne daha çok ehemmiyet verilmeli.  KOBİ gibi, tarım gibi alanlara da eğilmek gerekiyor. Yine ABD ve Avrupa bunalımına bakıldığında yeni bölge ve ülkelere artan ihracatımız gayet olumlu. Afrika’ya girmek, burada 25 milyar dolar tutarında ticaret yapmak değerli. Malum Türkiyenin genç bir populasyonu var. Burada ülkeyi geleceğe taşıyacakların yanında olunmalı,  var olanın yanında var olmayı dileyenlerin yani müteşebbislerin önü açımalı. Konut kredileri nedeniyle halkın büyük borcu blunduğu da unutulmamalı. Burada maliyetleri kısacak adımlar atılmalı.  Memurun ve çalışanın da memnun olmadığı hususlar var. Burada da yapılacak olan belli; bir defa yatırımcının şartları iyileştirilecek, o da çalışanın şartlarını iyileştirecek. Türkiye’ye artık üretim, katma değerli üretim gerekiyor." 

CİHAN