Sanayiciler iyimserliğini korudu

Merkez Bankası, Ocak ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 104 iş yerinde gerçekleştirdiği İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçlarını açıkladı.

Sanayiciler iyimserliğini korudu
25 Ocak 2012 Çarşamba 15:40 tarihinde eklendi.

Merkez Bankasının imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalar arasında yaptığı anket çalışmasında, içinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,3 ile önceki ay seviyesini korudu.

Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü.
    
Ankette, son üç ayda alınan iç piyasa sipariş miktarındaki azalış seyrinin güçlendiği, ihracat sipariş miktarındaki azalış seyrinin ise zayıfladığı gözlendi.
    
Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu, mevcut mamul mal stoklarının ise mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin devam ettiği tespit edildi.
    
Katılımcıların son üç ayda Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalarda rekabet gücündeki azalış yönlü değerlendirmelerinin güçlenerek, Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalarda rekabet gücündeki artış yönlü değerlendirmelerinin ise zayıflayarak sürdüğü gözlendi.
    
Yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelere bakıldığında ise artış yönlü seyir, zayıflayarak devam etti.
    
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra, toplam ve ihracat sipariş miktarlarındaki azalış beklentisinin artış bekleyenler lehine döndüğü, ayrıca iç piyasa sipariş miktarındaki azalış beklentisinin zayıfladığı görüldü.