Sanayide düşüş sürüyor

Toplam sanayi üretimi Temmuz ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 9.2 geriledi. Sanayi üretimi, Haziran ayına göre ise yüzde 0.9 artış gösterdi.

08 Eylül 2009 Salı 10:37 tarihinde eklendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Temmuz Ayı Sanayi Üretim Endeksi  sonuçlarını açıkladı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı temmuz ayında, bir  önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,9 arttı, İmalat Sanayi sektörü endeksinde yüzde 10,5, Elektrik, Gaz ve Su  sektörü endeksinde yüzde 3,2 azalış gözlendi.

2009 yılı Temmuz ayında 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatında yüzde 36'lık bir düşüş dikkat çekti. Bunu, yüzde 27,3'lük düşüş ile Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatı takip etti. Bununla birlikte, Radyo,TV, Haberleşme Techizatı ve Cihazları imalatında ise yüzde 36.5'lik artış gerçekleşti.

Açıklanan veriyi değerlendiren Abank Ekonomisti Serdar Şenol, sanayi üretimindeki düşüşün piyasa beklentilerinden biraz daha iyimser olduğuna dikkat çekti. Özellikle ihracata yönelik sektörlerin temmuzda olumlu bir seyir izlediğini anlatan Şenol şunları söyledi.

"Ancak bu veri bize şunu gösteriyor ki, yılın üçüncü çeyreğinde de bir büyüme olmayacak. Ama önümüzdeki aylarda daha sınırlı daralmalar görebilriiz."