Sandy gitti, enkazı kaldı

ABD'nin doğu kıyılarını vuran Sandy Kasırgası ardında büyük bir yıkım bıraktı. 45 kişi yaşamını yitirirken fırtınanın vurduğu bölgelerde hayat durdu

Sandy gitti, enkazı kaldı
31 Ekim 2012 Çarşamba 11:59 tarihinde eklendi, 1.165 kez okundu.

ABD'de Sandy Kasırgası etkisini kaybederken, ülkenin doğu bölgesinde 17 eyaleti etkisi altına alan doğal felakette 45 kişi yaşamını yitirdi. New York ve New Jersey'de etkili olan Sandy Kasırgası, ulaşımı felç etti. Milyonlarca insanı elektriksiz bıraktı.

 
ABD'de en az 30 milyar dolar maddi zarara neden olan Sandy Kasırgası'nın yaralarını sarmak için ABD Başkanı Barack obama, bugün fırtınanın en etkili olduğu New Jersey'yi ziyaret edecek.
 
SEÇİM TAKTİĞİ 
ABD'de 6 Kasım'daki seçimler öncesi Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, Florida'da tüm hızıyla seçim çalışmalarına devam ederken, Demokrat aday Barack Obama felaket bölgesini ziyaret ediyor. Seçim çalışmalarını eşi Michelle Obama, yardımcısı Joe Biden ve eski ABD Başkanı Bill Clinton'a bırakan, Barack Obama bugün New Jersey'de Cumhuriyetçi Parti Belediye Başkanı Chris Christie ile gövde gösterisi yapacak.
 
OBAMA'YA 'BEKLENMEDİK' DESTEK 
Amerikan televizyonu FoxNews'e konuşan New Jersey Belediye Başkanı Christie, Obama'yı Sandy Kasırgası sırasında yaptığı çalışmalar dolayısıyla kutladı. Romney'nin felaket bölgesine gelip gelmeyeceği sorusuna "bu konuda bir bilgim yok" diye cevaplayan New Jersey Belediye Başkanı Chris Christie, kendisini şu anda ilgilendiren tek şeyin New Jersey'de elektriksiz kalan 2.4 milyon insan olduğunu söyledi.
 
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA 
New Jersey Belediye Başkanı Christie'nin bu açıklamasından kısa bir süre sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın New Jersey'yi ziyaret edeceği ve kendisine Belediye Başkanı Christie'nin de eşlik edeceği belirtildi.
 
Beyaz Saray'daki bu açıklamaya Belediye Başkanı Christie sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden cevap vererek, "Başkan'ın desteğine teşekkür ediyor ve güveniyorum" dedi.
 
NEW YORK YARALARINI SARIYOR 
Sandy Kasırgası, Kanada'ya doğru ilerlerken, New York'ta felaketin ardından yaralar çok çabuk sarılmaya başlandı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg dün yaptığı açıklamada toplu taşıma araçlarının çalışmasının 4-5 gün alacağını söylemişti. Ancak bugün New York'ta bazı bölgelerde belediye otobüsleri seferlere başladı. ABD Borsası da iki gün aradan sonra bugün açıldı.
 
HAVALİMANLARI SU ALTINDA 
New York havaalanları henüz uçuşlara kapalı iken, bugün J.F. Kennedy havaalanının kısmen uçuşlara açılacağı öğrenildi. Queens'te bulunan La Guardia havaalanının pistindeki su birikintisi ise halen temizlenemedi. New Jersey'de ise küçük uçakların kullandığı Teterboro havaalanının pisti yarım metreye yakın sular altında.
 
SANDY SEÇİMİ DE ETKİLEYECEK 
ABD'nin seçim gündemini alt üst eden Sandy Kasırgası'nın doğu eyaletlerinde seçimlere katılımı da etkileyeceği düşünülüyor.
 
ABD'de birçok seçmenin oyunu posta yolu ile kullandığı göz önünde bulundurulduğunda, mevcut şartların özellikle yaşlıların oy kullanma oranında düşüşe yol açacağı öngörülüyor.
 
Oy verme işleminin son günü olan 6 Kasım'a kadar elektrik sorununun çözülmemesi durumunda, elektronik ve internet oylarının nasıl kullanılacağı konusunda ise soru işaretleri devam ediyor.

NTV