Sanki gök delindi!

Ege, Akdeniz ve İç Anadalolu'da etkili olan şiddetli yağış birçok kentte sele neden oldu.

Sanki gök delindi!
28 Mart 2015 Cumartesi 18:37 tarihinde eklendi.
UŞAK'TA KÖY SULAR ALTINDA KALDI
 
UŞAK'ta cuma sabahı başlayan ve akşam saatlerinde şiddetini artıran yağmur merkeze bağlı Bozkuş Köyü'nü su altında bıraktı. Köylüler kendi çabaları ile buldukları motopomplarla sel sularını boşaltmaya çalışırken, Uşak İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri köyde hasar tespit çalışmalarına başladı. 
 
Uşak'ta dün saat 18.30'da etkisini arttıran yağmur yağışı nedeniyle merkeze bağlı Bozkuş Köyü'nde dere taştı. Çok sayıda ev ve hektarlarca tarım arazisini sular altında bırakan sağanak yağış nedeniyle köylüler zor durumda kaldı. Köylüler, yağan yağmura aldırmadan, kendi imkanları ile buldukları motopomplarla ev ve tarım arazilerinde biriken sel sularını boşaltmaya çalıştı. Köylülerin aradığı Uşak Valiliği, bölgeye Uşak İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekiplerini sevk etti. Köyde inceleme yapan ekipler, sel baskınının Bozkuş Köyü'ne komşu olan Mesudiye Köyü'nden geçen derenin Bozkuş köyüne yönlendirilmesinden kaynaklandığını belirledi. Karayolları ve Devlet Su İşleri'nden yardım isteyen Uşak İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, bir kepçe çağırdıklarını, Mesudiye Köyü'ndeki dereyi başka bir kanala yönlendirerek sorunu çözeceklerini açıkladı.
 
Sel ile mağdur olan köylüler, tüm çabalarına rağmen yardıma gelen olmadığını öne sürerken, traktör ve römorklarla taşıdıkları çakıllarla evlerinin girişine set oluşturmaya çamıştı. Köylüler, motopomplarla sel sularını dere yatağına boşaltmaya çalışırken Uşak İl Afet Acil Durum Müdahale Şube Müdürü Hüseyin Yıldırım, sel baskınının Bozkuş'a komşu Mesudiye Muhtarlığı'ndan kaynaklandığını söyledi. Yıldırım, şöyle dedi:
 
"Köy muhtarlığı tarafından yapılan ihbar üzerine köye geldik. Yaptığımız incelemeye göre, Bozkuş Köyü'ndeki sel baskınının sebebi, Mesudiye köyü muhtarı tarafından kapatılan derenin suyunun Bozkuş'a yönlendirilmiş olması. Köyün tamamı su altında kaldı. Karayolları ve Devlet Su İşleri ekiplerine haber verdik. Dere yatağının açılması ardından sel baskınının önüne geçilecek. Hafta sonu gerekli müdürlükler hasar tespit çalışması yaparak köyde meydana gelen zararı tespit edecek."
 
Bozkuş Köyü Muhtarı Burhan Bağ ise, Bozkuş deresinde meydana gelen taşkın nedeniyle çok sayıda evin ve tarım arazisinin zarara uğradığını, sel baskınının Uşak Havaalanı sınırlarına kadar ulaştığını söyledi.
 
HASAR TESPİT ÇALIŞMASI BAŞLATILDI
 
UŞAK'ta gün boyu süren ve akşam şiddetini artırarak bir derenin taşmasına yol açan sağanak yağmur sonrası, iki köy sel sularından olumsuz etkilendi. İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmasıyla tarlalardaki sel suları tahliye edildi. Vatandaşlar ise evlerine dolan suları motopomplar yardımıyla boşalttı. Hayatın normale döndüğü köylerde; İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışmasına başladı. 
 
Dün gün boyunca süren, akşam ise etkisini arttıran yağmur, kent merkezine bağlı Mesudiye ile Bozkuş köyleri arasındaki Büyükdere Deresi'ni taşırdı. Taşkın suları, Bozkuş ile İkisaray köylerindeki ev ve tarlaları olumsuz etkiledi. Uşak- Ankara karayoluna kadar ulaşan sel suları ayrıca bir süredir tarifeli seferin yapılmadığı Uşak Havalimanı ile civarında binlerce dönüm arazide küçük gölcükler oluşturdu.
 
Sabah saatlerinde her iki köye giden Uşak İl Özel İdaresi ekipleri vidanjörlerle tarlalardaki sel suların tahliye etti. Evlerdeki sular ise köylülerin motopompla yaptığı çalışmayla dışarı boşaltıldı. Şu an iki köyde de hayat normale dönerken; İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmasına başladı. İlk belirlemelere göre; Bozkuş'te beş ev ile evlerin depo ve samanlık kısımlarının zarar gördüğü ayrıca her iki köyde tarımsal alanlarda ürünlerin olumsuz etkilendiği belirlendi. 
 
İNCELEME SÜRÜYOR
 
Uşak İl Afet Acil Durum Müdürü İsmail Karaalp, "Sel felaketi; Mesudiye Köyü Muhtarlığı'nın dere yatağının ağzına moloz dökerek seli, Bozkuş Köyü'ne yönlendirmesiyle oluşmuş. Gece dere yatağına giderek kepçelerle molozları temizlettik. Sel suyu normale döndü. Bozkuş Köyü'nde selden dolayı ilk belirlemelere göre beş ev, bu evlerin depo ve samanlıkları zarar gördü. Ekiplerimiz Bozkuş ve civar köylerde incelemelerini sürdürüyor" dedi.
 
 
ARALIKSIZ YAĞMUR SEL GETİRDİ
 
 
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde 24 saat aralıksız yağan yağmur sele neden oldu. Eriyen kar suları da sele karışınca ilçe merkezi ve köylerde çok sayıda ev ve işyeriyle tarım arazilerini su bastı.
 
Sandıklı'da dün sabah saatlerinde başlayan ve aralıksız 24 saat yağan yağmur, kar sularının da etkisiyle sele dönüştü. Merkeze bağlı Şirinevler ve Çay mahallesiyle Yeni Sanayi Sitesi'nde 100'e yakın işyeri sular altında kalırken, evlerin bodrum katları da suyla doldu. Akharım Beldesi'ndeki Akharım Barajı da yağmur ve kar sularının etkisiyle taşınca Ürküt, Ekinhisar, Yolkonak, Karasandık, Oda, Alagöz, Kozvan ve Hırka köylerinde su baskınlarına neden oldu. Evler, besihane ve samanlıklar sular altında kalırken, haşhaş, arpa, buğday ve şeker pancarı ekili tarlalar da suyla doldu. Yağış, sabah saatlerinde etkisini yitirdi. Can kaybının olmadığı sel baskınında vatandaşlar sabaha kadar suları tahliye etmek için uğraştı. 
 
Ürküt Köyü Muhtarı Caner Güngör, "24 saattir yağmur yağıyor. Köyleri su bastı, en çok zarar gören de bizim köyümüz. Geceden beri uyumadık. Evler, besihaneler ve samanlıklar su altında. Hala su tahliye etmek için uğraşıyoruz. Ekinlerimiz de zarar gördü. Tarlalarımız sular altında kaldı. Su basan besihaneleri ve evleri boşaltmaya çalışıyoruz" dedi.
 
Sandıklı Kaymakamı Faik Arıcan ise vatandaşların mağduriyetini gidermek için tüm kamu kurumlarının seferber olduğunu belirtirken, "Saat 07.00'de sel basan köylerimizin muhtarlarıyla görüştük, bilgi alışverişi yaptık. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne talimat verildi. En kısa zarar tespiti yapılacak. Herhangi bir can kaybının olmaması sevindirici. Hepimize geçmiş olsun" diye konuştu.
 
DİNAR'DA 3 KÖYÜ SULAR BASTI
 
Afyonkarahisar'ın Dinar İlçesi'nde şiddetli yağmur nedeniyle 3 köyde, ev ve tarım arazilerini su bastı.
 
Dinar'da dün başlayıp gece boyu devam eden yağmur nedeniyle Çağlayan Köyü'ndeki baraj göleti sabah saatlerinde taştı. Taşan sular Uluköy, Dombay ve Yeşilyurt köylerinde ev ve tarım arazilerinde baskınlara neden oldu. Evlerde maddi hasara neden olan sel, tarım alanlarında da ürünlere zarar verdi. 
 
Olayın ardından Dinar Belediye Başkanı MHP'li Saffet Acar, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Kaymakamlığa bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliği ekipleriyle belediyenin ekipleri iş makineleriyle bölgede çalışma başlattı. Belediye Başkanı Saffet Acar, su baskını olan bölgelerde tahliye çalışmaları yürütüldüğünü söyledi.
 
DENİZLİ'DE DERELER TAŞTI, EVLERİ VE ARAZİLERİ SU BASTI
 
DENİZLİ'de iki gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle dereler taştı, evleri su bastı tarım arazileri zarar gördü. Denizli'nin Honaz, Sarayköy ve Acıpayam ilçelerinde sağanak yağış özellikle tarım arazilerinde büyük hasara neden oldu. Yağış nedeniyle dereler taştı, derelerin kenarındaki evler ve işyerleri ile hayvan barınakları su altında kaldı. 
 
Honaz İlçesi Kocabaş Mahallesi'ndeki Aksu Deresi, Sarayköy İlçesi'ndeki Büyük Menderes Nehri ile Acıpayam İlçesi'ndeki Dalaman Çayı taştı. Taşkınlar nedeniyle dere kenarlarındaki evlerin bahçeleri suyla doldu, vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı. Denizli-Afyonkarahisar arasında yük taşıyan tren, hemzemin geçidin su ve mille kaplanması nedeniyle bir süre sefer yapamadı. Belediye ekipleri, su taşkınlarını önlemek için iş makineleriyle bent kurdu. 
 
YARDIM İSTEDİLER
 
Kocabaş Mahallesi'nde çiftçilik yapan Hasan Derin, sel suyu nedeniyle tarım arazilerinin su altında kaldığını belirterek, "Dün geceden bu yana etkili olan yağışın ardından evlerimiz ve tarım arazilerimiz sular altında kaldı. Gece geç saatlere kadar çalışmalar devam etti. Yol kenarlarına bent çekildi. Bent çekilmese evlerin çoğunu sel alırdı. Tren yolunu da su bastı. Bir süre tren yolu da kapandı. Selden dolayı zararımız çok büyük. Bağlar, elma ağaçları gitti" dedi.
 
Evi su altında kalan Emir Ayşe Bilgin ise, "Sel bir anda geldi. Ekipleri çağırdık. Neyimiz varsa battı. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Komşular yardım etti. İtfaiye bizi evden çıkardı. Yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.
 
Dere yakınındaki bazı yollar ile köprüler de taşkınlar nedeniyle zarar görerek yıkıldı, bazıları ise büyük zarar gördü. Tarım Müdürlüğü ekipleri taşkın yaşanan bölgelere giderek zarar tespit çalışmalarına başladı.
 
ÇAMELİ'DE HEYELAN YOL KAPATTI
 
Dün başlayan ve aralıksız 20 saat süren yağışlar, Çameli İlçesi'nde de etkili oldu. Çameli'nin Elmalı, Arıkaya ve Güzelyurt mahallelerini ilçeye bağlayan karayolları heyelan nedeniyle bir süre trafiğe kapatıldı. AK Partili Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "İlçemizde aralıksız 20 saat yağış oldu. Dereler taştı. Üç mahallemizi ilçe merkezine bağlayan yollar heyelan nedeniyle bir süreliğine kapandı. Yolları açmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. Ayrıca, dere yatakları da sel nedeniyle taştı ve tarım arazileri sular altında kaldı. Can ve mal kaybının olmaması büyük şans" dedi.
 
 
AKSARAY'DA SEL TESİSLERİ TAHRİP ETTİ
 
AKSARAY’da dün akşam saatlerinde etkili olan şiddetli yağmur, Ihlara İlçesi’nin turizm merkezlerinden Belisırma Beldesi’nde sele dönüştü. Beldede turistler için hazırlanan ve dere kenarında bulunan restoranların kameriyeleri sel sularıyla yıkıldı. Nostaljik hasır çadırlar ve şark köşeleri yerinden sökülerek sel sularına kapıldı. 
 
Ihlara Belediye Başkanı İsmail Yılmaz, etkili olan yağış ve dağlardaki karların erimesiyle oluşan sel sularının, özellikle Belisırma Beldesi’nde etkili olduğunu söyledi. Dere yatağından akarken yükselen suların turistler için hazırlanan mekanları yıktığını anlattı. Ekili arazilerin de zarar gördüğünü belirten Başkan Yılmaz, "Dere yatağından taşan sular ekili arazileri de kapladı. Çiftçimizin ürünleri sular altında kaldı. Yaşanan olayın ardından hasar tespiti çalışması yapacağız’’ dedi.
 
Sel sularının elektrik direklerine de zarar verdiğini ifade eden Başkan Yılmaz, dün akşamdan itibaren elektriklerin de kesik olduğunu ifade etti. Elektriğe bağlı olarak suların da kesik olduğunu belirtti.