Şanlıurfa'da 900 çift boşandı

Şanlıurfa Baro Başkanı Ali Fuat Bucak, geçen yıl içerisinde çoğunluğu aile içi şiddete dayalı 900 çiftin boşandığını söyledi.

30 Ocak 2014 Perşembe 19:31 tarihinde eklendi.
 
Baro Başkanı Ali Fuat Bucak, Adli Yardım Bürosu ve Kadın Hakları Danışma Merkezi'nin 2013 yılı çalışmalarını düzenlediği toplantıyla açıkladı.

Bucak, geçen yıl içerisinde merkeze başvuran çoğunluğu şiddete maruz kalmış kadınların taleplerine 323 avukatla cevap verildiğini söyledi. Geçen yıl içerisinde şiddet mağduru olarak kendilerine başvurarak dava açan 350 çiftin boşandığını, bunun dışında toplamda ise kentte 900 çiftin ayrıldığını söyledi.

Boşanmalarda öne çıkan sebebin aile içi şiddet ve ekonomik nedenler olduğunu anlatan Baro Başkanı Bucak, "Kadına yönelik şiddet olayı en çok kırsal kesimlerde ve kenar semtlerde yaşanmaktadır. Kocasından veya aile fertlerinden şiddet gördüğü için geçen yıl içerisinde merkezimize 650 kadın başvurdu. Merkezimize başvuranların davalarına baro üyesi 323 avukatımız baktı ve yıl içerisinde 900 çift boşandı" dedi.
 
Bucak, bu yılın Ocak ayında ise adliyede 100 civarında boşanma davasının görüldüğünü de kaydetti.
 
KUMA EVLİLİKLERİ ARTTI
 
Çocuk yaşta evliliklerin yaşandığı kentte, Suriye'deki iç karışıklıkla birlikte kuma evliliklerinin artış gösterdiğine de değinen Bucak, şunları söyledi:
 
"Suriye'deki iç savaştan dolayı bölgede özellikle Harran ve Akçakale ilçelerinde ve köylerinde kuma evliliklerinde ciddi oranda bir artış oldu. Sınıra yakın bölgelerde Suriyeli nüfusu yerli halk nüfusunu geçmiş durumda. Gelen insanlar çaresiz, parasız oldukları için kızlarını evlendirmeyi bir kurtuluş olarak görüyor.

Özellikle genç yaştaki Suriyeli kızlarla düğün maliyetti düşük olduğundan ikinci evlilikler yapılmaya başlandı. Sınır bölgelerinde Suriyelilerle evlilik yüzde 10-15 oranına ulaşmış durumunda. Yaşanan bu sorunların giderilmesi için Baro olarak çalışmalar yapıyoruz ve bu konuda bize müracaat edenlere ücretsiz avukat tahsis ediyoruz."

DHA