Şansı dönen Iraklı eşek

Kuzey Irak’ta milyonlarca eşekten biriyken ABD’li bir albay tarafından himaye edilen Smoke’un başından geçenler film gibi.

Şansı dönen Iraklı eşek
07 Mayıs 2011 Cumartesi 09:19 tarihinde eklendi, 2.186 kez okundu.

 

Yük taşıyan eşeğin vücudunda, gördüğü eziyetin izi yaralar vardı. Fakat üç yıl önce şansı döndü. Irak’ın güneyindeki El Ambar bölgesi 1’inci Piyade Lojistik Grubu’na ait, ABD’li askerlerin konuşlandığı birliğin yakınındaydı çünkü. Yiyecek aradığı için tel örgülere yanaştı. Birliğin komutanı albay John Falsom, üzerindeki yara izlerini görünce yüreği burkuldu. Sıkı bir hayvansever olduğu için, eşeğe yiyecek verildi, yaralarına ilaçlar sürüldü, birlik içinde dolaşmasına izin verildi. Renginden dolayı da ‘Smoke’ (Duman) adı takıldı. 
 
Kısa sürede tüm birliğin sevgisini kazanan arkadaş canlısı eşek iki yıl onlarla yaşadı. Askerler yakınlarına onunla çektirdikleri fotoğrafları göndermeye başladı. Fakat ABD kuzey Irak’tan çekilme kararı aldığında, 1’inci Piyade Lojistik Grubu da geri dönecek birlikler arasındaydı. Birlik dönünce, Smoke Irak’ta kaldı. Bu arada albay Folsom da emekli olmuştu ve Smoke’u ABD’ye getirmek istiyordu. Fakat çok zor bir işti bu.
 
ZULÜM ÖNLEME DERNEĞİ DEVREDE
 
Çözümü SPCAI’nin (Society for the Prevention of Cruelty to Animals - Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği) kapısını çalmakta buldu Folsom. “Irak’ta zulüm gören hayvanları kurtarmak için çalışıyoruz zaten. Sayısız kedi ve köpeği ABD’ye getirdik. Smoke’u da getiririz” dediler. Ardından SPCAI Bağdat Hayvanları Operasyonu Program Müdürü Terri Crisp bu işle görevlendirildi.
 
Bu arada eski hayatına dönen Smoke Iraklı bir ailenin bahçesine bağlanmıştı ve yük taşıyordu. ABD’li dernek üyeleri onu bulunca yeni sahibinden almak istediler. Ancak 30 bin dolar fiyat biçti yeni sahibi. Üstelik, nuh deyip peygamber demiyordu. Bunun üzerine bölgedeki bir şeyh aracı oldu. Uzun pazarlıklar sonrası bin dolara alındı.
 
DİPLOMATİK KRİZE NEDEN OLUYORDU
 
Smoke için önce bir tomar belge düzenlendi. Bağdat’tan sonra Erbil’e transfer edildi. Habur sınır kapısından İstanbul’a nakledilmesi planlanıyordu. Erbil’de sağlık kontrolleri yapıldı. Seyahatine engel bulunmadığı ortaya çıktı. Ancak Türk yetkililer canlı hayvan girişine izin vermediği için Habur’dan geçişi engellendi. Devreye hayvan hakları örgütleri girdi. Başta SPCAI olmak üzere, hayvan hakları örgütleri ve ABD’li asker aileleri dernekleri lobi çalışmaları başlattı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliğiyle Türk yetkiler arasında telefonlar ve yazışmalar başladı. Bu arada Smoke için sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta sayfalar açıldı. 200’den fazla meraklısı onu gün gün takip etmeye başladı. 
Habur sınır kapısından geçen Smoke; İstanbul Ümraniye Çekmeköy’deki bir köpek çiftliğinde konuk edildi. ABD’ye haber verildiğinde emekli albay John Falsom apar topar İstanbul’a geldi. Bir yıl sonra kavuştuğu Smoke ise, Lufthansa Havayolları’nın kargo uçağıyla fırsatlar ülkesine doğru yola çıktı...
 
EMEKLİ ALBAY JOHN FALSOM 
Yük değil misyon taşıyacak
 
Smoke’a kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Falsom; “Artık yük taşımayacak, horlanma ve aşağılanma günleri bitti” diyerek devam ediyor: “Smoke ABD’de kesinlik yük taşımayacak ama ona bir misyon yükledik. Gazi Aileleri Destek Grubu (Wounded Warrior Family Support) üyesiyim. Omaha Nebraska’da bir ofisimiz var. Smoke orada Irak gazisi ve halen görev yapan ABD’li askerlerin çocuklarının rehabilitasyonunda animatör olarak görev yapacak.”