"Şansı kaybettik"

Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın kalesini yıllarca koruyan, defalarca milli formayı terleten Rüştü Reçber, İzmir’de katıldığı panelde, futboldaki tüm olumsuz unsurların temizlenmesi konusunda önemli bir fırsatın 3 Temmuz sürecinde kaçırıldığını açıkladı.

Şansı kaybettik
15 Mayıs 2013 Çarşamba 19:12 tarihinde eklendi.

 

Spor Toto Süper Lig’de geçen hafta oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde yaşanan olaylar, sahadaki futbolun önüne geçerken, daha önce derbilerde birbirlerine rakip olan eski milli futbolular Rüştü Reçber ve Ayhan Akman, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen Fair-Play konulu panelde çarpıcı açıklamalar yaptı.

Eski hakem Bülent Demirlek, Merkez Hakem Kurulu'nun eski başkanı Bülent Yavuz’un da katıldığı, futbol yorumcusu Faik Çetiner’in yönettiği panelde Rüştü Reçber, Türk futbolu açısından milat olarak gördüğü "3 Temmuz süreci"nin istenildiği gibi sonuçlanmamasıyla büyük fırsat kaybedildiğini dile getirdi.
 
Fenerbahçe ve Beşiktaş formalarını yıllarca giydikten sonra geride kalan sezonun futbolculuk kariyerine nokta koyan Rüştü Reçber, “Fenerbahçeli Burak Yıldırım’ın ölümüne çok üzüldüm. Bu resmen terör. Taraftar ve camiaları, yönetimler ayağa kaldırır veya sakinleştirir.

Onların tavrı futbolcuları da etkiler. Ama taraftara şirin gözükme adına önce yönetim, ardından futbolcuların sahada yaptıkları agresiflikler ve verilen demeçler toplumu etkiliyor. 3 Temmuz süreci bir milat olabilirdi. Ama ne yazık ki bu şans kaybedildi. Bu süreç istenildiği gibi sonuçlanabilse futbolumuzda beyaz bir sayfa açılacaktı” şeklinde konuştu. 
 
Galatasaray’ın eski kaptanı Ayhan Akman ise, "Cezalar gerçekten caydırıcı olmalı ve herkese eşit uygulanmalı. Futbolcular bazen 10 maçlık cezayı hak ederken, sadece iki maç men ediliyor. Ben de Rüştü gibi şiddetin çözümünde camiaların ve devlet adamlarının yattığını düşünüyorum” diye konuştu.
 
Üst klasman hakemiyken 2009’daki Uluslararası Hakem Semineri’ne davet edilmediği halde katılan ve ardından düdüğünü asmak zorunda kalan Bülent Demirlek ise Türk hakemliğini değerlendirdi.

“Hakemlerin kaderi, kulüp başkanlarının iki dudağının arasında olmamalı” diyen Demirlek, “Hakem hata yapar, ancak kasıt olmaz. Ekranda bir pozisyon, 16 farklı kamera açısından defalarca izleniyor, ancak hakemlerin tek bir görme şansı var. Özellikle hakemlere karşı toplum sağduyulu olmalı” dedi. 

DHA