Şantiye denetimleri sıklaştırılıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul'da birbiri ardına yükselen dev inşaatlarda geniş kapsamlı denetime çıkacak.

Şantiye denetimleri sıklaştırılıyor
01 Nisan 2012 Pazar 08:54 tarihinde eklendi, 1.580 kez okundu.

 

İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesi, iş güvenliği denetimlerini tekrar gündeme getirdi. Bu tür faciaların yaşanmaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, nisan ayında itibaren İstanbul'daki 100 civarında dev şantiyeyi denetimden geçirecek. Kasım ayına kadar sürecek denetimlerde en az 50 bin işçinin çalıştığı inşaatlar iş sağlığı ve güvenliği konularında yakından takip edilecek. Eksikliklere sıfır tolerans gösterilecek. Mevzuata uymayan ve gerekli önlemleri almayan şantiyeler hakkında derhal kapatma kararı alınacak. Denetimlere, İstanbul'daki iş müfettişlerinin yanı sıra Ankara ve diğer illerdeki müfettişler de destek verecek. Zira Marmara Bölgesi'nde toplam 30 iş müfettişi görev yapıyor.

Bu yıl ilk kez denetimler sırasında tüm şantiye alanı incelenecek. İnşaat alanlarının yanı sıra işçilerin barındığı mekânların da standartlara uyup uymadığı yakından izlenecek. Önceki dönemlerde yılda ortalama 200 işçinin şantiyelerde yüksekten düşmeye bağlı kazalar sebebiyle ölmesi sebebiyle denetimler daha çok inşaat alanlarında yoğunlaştırılıyordu. Denetlenecek firmalar arasında birçok ünlü inşaat firması da yer alıyor. Bunlar arasında Ağaoğlu, Sur Yapı, Torunlar GYO, Semerkant, Fiyapı ve Özyurtlar gibi firmalar bulunuyor.

Esenyurt'taki faciadan sonra şantiyede yapılan incelemelerde, işçilerin kaldığı çadırlarda acil çıkış kapılarının bulunmadığı, elektrik tesisatının uygunsuz olduğu, yangın söndürme tüplerinin bulunmadığı ve yangınla mücadele için araçların yetersiz olduğu yönünde rapor verilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı iş müfettişleri, denetimlerin sıklaştırılacağı 8 ayda özellikle işçilerin yaşam alanlarını da yakın takibe alacak. Eksiklikler tek tek tespit edilecek.

Uygun hareket etmeyen firmalar hakkında kapatmak kararı alınacak. Cezanın uygulanmasına ilçelerdeki kaymakamlıklar karar verecek. Bazı kaymakamlıkların alınan kararları uygulamamasının da önüne geçilecek. Bu konuda kaymakamlıklar bilgilendirilecek. İş müfettişlerinin işçinin sağlığı için aldığı kapatma cezası, eksiklikler yerine getirildiği takdirde en fazla bir hafta sürüyor.

KESİN ÇÖZÜM, YENİ YASAYA BAĞLI

Diğer yandan sona yaklaşılan 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın bir an önce çıkması gerekiyor. Çünkü iş müfettişlerinin yanı sıra bu tür denetimlerde 'iş sağlığı uzmanları' da devreye girecek. Tüm işyerlerini iş güvenliği açısından baştan aşağı denetleyecek olan iş sağlığı uzmanları, eksiklikleri tespit edecek, işyerine tamamlatacak ve ardından 'olur' verecek. Daha sonra oluşabilecek hatalardan hukuki olarak sorumluluk alacaklar. Türkiye genelinde şu anda 9 bin iş sağlığı uzmanı bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye'nin şu ana kadar böyle bir yasası yoktu. Bu konu İş Kanunu içindeki bazı maddelerle idare ediliyordu. İşyeri ve işletmelerin güvenliği konusunda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimine sorumluluklar vereceğiz. Orada alınması gereken tüm önlemleri alacak. Onları tetkik edip çalışma koşullarını sağlıklı hale getirecekler. Ondan sonra sorumluluğu üstlenecekler. Riskte mesuliyeti alacaklar. Bundan dolayı dikkatli yapacaklar." diyor.