Santorum açık ara galip geldi

ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayları arasındaki ön seçim yarışında bugünkü en önemli durak olan Kansas eyaletini eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum açık farkla kazandı.

Santorum açık ara galip geldi
11 Mart 2012 Pazar 08:08 tarihinde eklendi.

Santorum, Kansas'ta parti toplantısı şeklinde yapılan ön seçimlerde yüzde 51 oyla galip gelirken, şu an adaylar arasındaki yarışı önde götüren eski Massachusetts Valisi Mitt Romney yüzde 21'de kaldı. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich yüzde 14, Teksas milletvekili Ron Paul da yüzde 13 oy toplayabildi. 

Bu sonuçla birlikte Santorum, gelecek Salı günü muhafazakar seçmenin ağırlıkta olduğu iki güney eyaleti Alabama ve Missouri'deki ön seçimler öncesinde önemli bir moral kazandı. 
    
Kürtaj ve eşcinsel haklarına muhalefeti gibi duruşlarıyla daha ziyade muhafazakar seçmene hitap eden Santorum, Alabama ve Missouri'de de galip gelmesi durumunda, Romney'ye ''muhafazakar alternatif'' olma konumunu sağlamlaştırmakla ve Romney'nin yakaladığı ivmenin önünü kesmekle kalmayacak, yarışta kalma umudunu güney eyaletlerinde kazanacağı zaferlere bağlayan Gingrich'e de, belki de artık yarış dışı kalmasına yol açacak bir darbe vurmuş olacak. 
    
Böyle bir sonuç ayrıca, yarışın artık büyük ölçüde iki aday arasında, Mitt Romney ve Rick Santorum arasında geçmesi sonucunu da doğurabilecek. 
    
Ön seçim sürecinde son haftalarda elde ettiği kritik zaferler ve delege sayısında da önde olmasına rağmen muhafazakar seçmenin desteğini bir türlü çekemeyen ve diğer adaylara ''bitirici darbeyi'' vuramayan Romney ise, Alabama ve Missouri'de muhafazakar oyların Santorum ile Gingrich arasında bölünmesinden istifade edip, anketlere göre oyların yakın gözüktüğü bu iki eyaletten başarılı bir sonuçla ayrılmayı ve yarıştaki iddialı konumunu pekiştirmeyi umuyor. 
    
Romney ayrıca, bu iki eyalette başarılı bir netice elde ederek, muhafazakarların da desteğini çekmeye başladığını göstermek istiyor. 
    
Santorum, Kansas'ta elde ettiği zaferle birlikte, eyaletin 40 delegesinin 33'ünü alırken, Romney ise kalan 7 delegenin sahibi oldu. Ancak Romney, bugün ABD'ye bağlı diğer bazı küçük bölgeler ve bir eyalette yapılan ön seçimlerde galip gelerek daha fazla delegeyi hanesine yazdırdı. Buna göre Romney, Guam, Kuzey Mariana Adaları ve Virgin Adaları'nda elde ettiği toplam 22 delegenin yanısıra, Wyoming eyaletinde de 7 delegenin sahibi oldu. 
    
Adaylar arasındaki delege yarışında son duruma göre, Romney 450'nin üzerinde delegeyle açık ara önde giderken, onu 200'ün biraz üzerinde delegeyle Santorum, 100 civarında delegeyle Gingrich ve 60 civarında delegeyle Paul izliyor. Ön seçimlerde yarışan adayların, Cumhuriyetçi Parti'nin 2012 başkanlık seçimlerindeki adayı olabilmek için, Ağustos ayında yapılacak parti kurultayında toplam 1144 delegenin desteğini toplamaları gerekiyor.