SAP Nedir ve SAP'nin Üniversiteler için Çözümleri Nelerdir?

Yazılım sektörü günden güne gelişen ve internet üzerinde birçok fayda sağlamayı başaran bir sistemdir. Bu noktada en çok göze çarpan yazılım şirketleri arasında bir Alman şirketi olan SAP yer almaktadır

SAP Nedir ve SAPnin Üniversiteler için Çözümleri Nelerdir?
29 Ağustos 2015 Cumartesi 14:13 tarihinde eklendi.

Kurumsal firmalara profesyonel hizmetler sunan SAP, üniversiteler için çözümleri nelerdir?
 

Yazılım sektörü günden güne gelişen ve internet üzerinde birçok fayda sağlamayı başaran bir sistemdir. Bu noktada en çok göze çarpan yazılım şirketleri arasında bir Alman şirketi olan SAP yer almaktadır. Bu yazılım şirketi 1970’lü yıllardan beri hizmette olan ve ilk yazılımlarını finans ve muhasebe alanında gerçekleştirmiş olan bir şirket olma özelliğine sahiptir.
 

SAP bir şirket sahibine ya da tek başına hizmet veren bir kişiye oldukça fazla yararı dokunan bir yazılımdır. Hizmet sektöründe yer alan stok, girdi, çıktı, satış gibi kavramların hepsini içerisinde barındıran SAP, kişilere daha iyi hizmet vermeleri ve hizmetlerini ellerinin altında tutara sürekli olarak kontrol edebilme şansını vermiştir. Bu sistem birtakım modüllere ayrılmıştır. Yani üretimden satışa yer alan her bir bilgi için farklı modüller yani farklı departmanlar ile hizmet vermektedir. Bu modülleri açıklamamız gerekir ise:
 

- Production Planning: Gerekli olan malzeme, malzemelerin ihtiyaç duyduğu işçilik gibi kavramların bu modül tarafından SAP sistemine uyarlaması yapılmaktadır.
 

- Materials Management: Malzemeler ile alakalı olan bu modül, malzemelerinden düzeninden satışına kadar her türlü görevi yerine getirmektedir.
 

- Sales and Distribution: Sipariş ve dağıtım kelimelerinin baş harfleri ile SD olarak kısaltabileceğimiz b modül satış ve faturalandırma gibi departmanlarda görev almaktadır.
 

- Financial Accounting: Bu modül finans departmanının her alanına hizmet vermektedir.
 

- Controlling: Şirketlerin kara geçmesi için gerekli olan tüm bilgileri bu modül kontrol altına almaktadır. Yani bir nevi kar analizi yapmaktadır.
 

- Project System: Bir projede baştan sona görev alan modüldür.
 

- BC: Sistemin normal çalışıp çalışmadığını kontrol eden modüldür.
 

- Human Resources: Bu modül insan kaynakları departmanı ile alakalıdır.
 

- Plant Maintenance: Sistemin verdiği hataların bakımı ile ilgilenen modüldür.
 

Bu modüller sistem içerisinde yer alan en önemli modüllerdir. Ancak elbette ki bu modüllerin dışında da sistemin işleyişi sırasında görev alan birçok modül bulunmaktadır.

 

Anlaşıldığı üzere bu sistem oldukça karışık bir sistemdir. Sistem içerisinde ldukça fazla ekran vardır ve bu ekranların her biri birbiri ile ilişkilidir. Yani bir ekranda ortaya çıkan bir problem diğer ekranları da otomatik olarak etkilemektedir. Bu kadar karmaşık bir sistem için kullanıcılara yardımcı olan SAP danışmanlık firmaları vardır. Bu firmalar SAP danışmanlığı görevini üstlenmiştir ve kişilere bu sistemin kullanımı ile ilgili eğitimler vermektedir. Ayrıca SAP danışmanlık firmaları sistem içerisinde karşılaşılan bir sorunun olduğu durumlarda da sistem kullanıcılarına yardım etmektedirler. Dolayısı ile bu sistemin kullanımına yeni başlayanların SAP danışmanlığına başvurmaları sistemin doğru işlemesi açısından önemlidir.
 

Peki, çok ekranlı ve oldukça faydalı olan bu sistemin üniversiteler için sunduğu çözümler nelerdir?
 

Üniversitelerde kullanılan ekranlar birbiri ile ilişkili olan ekranlardır. Ders programları, akademik takvimler, öğrenci giriş sistemleri, akademik üye giriş sistemleri, ders notları, duyurular gibi konu başlıkları birbirinden ayrılamayacak, birbiri ile ilişkisi olan başlıklardır. Bu yüzden üniversiteler içinde SAP sisteminin kullanılması uygundur. SAP, bilgileri uç uca bağlayan ve böylelikle her ekranın birbiri üzerinden işlem yapılması sağlayan bir sistemdir. Bir ekranda sorun çıkması halinde bu sorunun diğer ekranlara da yansıması elbette ki söz konusudur. İşte bu sistem üniversiteler için bu gibi sorunları tamamı ile ortadan kaldırmayı başarmaktadır.
 

ERP adı verilen Kurumsal Kaynak Planlama, Öğrenci İşleri Yazılımı, Akademisyen ve Öğrenci Portalları, Mobil Çözümler, İş Zekası, Öğrenci İlişkileri Yönetimi, Üniversite içi Sosyal Ağlar vb. ihtiyaçlar göz önüne alındığında, SAP tüm bu gereksinimleri üniversitelere özgü çözüm ailesi olan Higher Education & Research başlığı altında çözmektedir. SAP HER Çözümü, Medyasoft tarafından geliştirilmiş ve SAP Store’da yayınlanarak, tüm dünyanın hizmetine sunulmuştur.