Sapanca Gölü çekiliyor

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi ciddi oranda düştü.

Sapanca Gölü çekiliyor
21 Kasım 2013 Perşembe 21:34 tarihinde eklendi.

Gölde ki su seviyesinde yer yer 60 metreyi bulan çekilmeler meydana geldi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nün 29.90 ile 32.18 kotları arasında işletildiğini kaydederek; "Şu an için bu kot 30.62'lerde. Gölün su kaynakları sabit, ancak kullanım değerleri gittikçe artıyor.

Özellikle kontrolsüz endüstriyel kullanım devam ediyor. Bu yıl komşumuz Kocaeli, Yuvacık Barajı’ndaki içmesuyu sıkıntısı sebebiyle, Sapanca Gölü’nden ciddi anlamda su çekti. Bu arada endüstriyel kullanım da artarak devam ediyor.

Yağışlarda da geçen seneye göre bir azlık söz konusu. Bütün bu faktörler bir araya geldiğinde Sapanca Gölü’nde bir çekilme yaşanması doğal bir sonuç oluyor. Bu son yılların en düşük seviyesi. Önümüzdeki dönemde yağışların artmasıyla birlikte gölün toparlanmasını bekliyoruz. Şayet yeterli ölçekte yağış olmazsa Göl’deki çekilme devam edecektir.” dedi.

Rüstempaşa Mahalle Muhtarı Nazım Özkılıç ise gölde çocukken yüzdükleri yerde suların çekildiğini söyledi. Çekilmenin 60 metreyi bulduğunu anlatan Özkılıç, şunları dedi; "Vahim bir durum. Sapanca Gölü için yetkilerin bir an önce çare bulmaları lazım. Çocukluğumdan beri bildiğim gölün ilk defa bu kadar çekildiğini görüyorum. Yetkililerden acil çözüm bekliyoruz." 


CİHAN