Sapanca Gölü'nde su seviyesi maksimuma ulaştı

Kuraklık nedeniyle son 4 yıldır yağışların azalması, Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri'nin de artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için daha fazla su çekmesi sonucu su seviyesi dikey olarak 3 metre aşağına inen Sapanca Gölü, son yağışlarla kendine geldi.

Sapanca Gölünde su seviyesi maksimuma ulaştı
06 Mart 2015 Cuma 12:33 tarihinde eklendi.
Yılbaşından bu yana etkili olan yağmur ve eriyen kar sularıyla gölde maksimum 32.18 olan su kodu 32.10'u buldu. Daha 3-4 ay önce, su çekildiği için ayaklarının altında piknik yapılan iskeleler de suylu buluştu, su seviyesi iskelelerin üst sınırına kadar ulaştı. Sapanca ilçe merkezinde sahil şeridinde de fazla su yola taşmaya başladı.
 
Sakarya tamamını, Kocaeli'nin ise su ihtiyacını kısmen karşıladığı gibi bu bölgedeki dev sanayi kuruluşlarının da su çektiği Sapanca Gölü'nde, son 4 yıldır yaşanan kuraklık ve su girişinin azalması nedeniyle, son yılların en büyük düşüşü yaşandı. Su kodu sürekli aşağı inen ve dikey olarak yaklaşık 3 metrelik düşüş olan gölde, su sahilden 100 metre kadar çekildi. Gölün bazı bölgelerinde ötrofikasyon (suda plankton ve alg varlığının artması) da başladı, su kalitesi bozuldu. Bu arada gölü besleyen 14 rededen 10'u kurudu, 4'ünün suyu da çok azaldı.
 
İSKELELER GÖLGELİK OLMUŞTU
 
Yosunlaşma ve su bitkilerinin aşırı büyümeye başladığı göl çekildikçe, en azından bin yıl öncesinden yerleşim birimi olduğu anlaşılan bazı yükselti ve kalıntılar da ortaya çıkan gölde, iskeleler de açıkta kalmıştı. Geçtiğimiz yaz aylarında iskelelerin altı gölgelik olarak kullanılıp piknik yeri olarak kullanılmıştı. Göldeki bu gelişmeler endişeyle izlenirken, Sakarya ve Kocaeli'de birçok önlem alındı. Göle giden dere ve diğer kaynaklardan su alan su şirketleri takibe alınarak kaçak çıkışlar önlendi, sanayi kuruluşlarının da gölden su çekimini azaltıp atık suları arıtarak kullanmaları için tesis kurmaya zorlandı.
 
SON YAĞIŞLAR KURTARDI
 
Uzmanların da sık sık gelerek ölçüm ve su analizi yaptığı Sapanca Gölü'nü, özellikle Yılbaşından itibaren etkili olar kar ve yağmur kurtardı. İki aylık süre içinde bölge son 10 yılın en yoğun kar yağışını alırken, bölgenin en yüksek kesimi olan Kartepe'de zaman zaman kalınlığı 3 metreye ulaşan karların erimesi ve bunun birkaç kez tekrarlanması, ayrıca iki ayda mevsim normallerinin üzerinde yağmur yağması gölde su seviyesini eski haline getirdi.
Yapılan son ölçümlere göre, gölde maksimum seviye 32.18 olan su kodu 32.10'a kadar çıktı. Gölde iki aylık süre içinde dikey seviye yeniden 3 metre yükseldi. Birkaç ay öncesine kadar açıkta kalan iskeleler suyla buluştu. Su seviyesi iskelelerin üstü kadar çıktı. Sapanca İlçe merkezinde ise göl suyu sahil şeridindeki yola taşmaya başladı. Göl kenarındaki tesis sahiplerinin, suyun 100 metre kadar çekilmesi nedeniyle sahil şeridine ektikleri çınar ve diğer ağaç fidanları su altında kaldı.
 
ÖNLEMLER SÜRECEK
 
Sapanca Gölü'nde su seviyesi eski haline gelmesine rağmen Kocaeli ve Sakarya'da alınan önlemler de devam edecek. Kocaeli Büyükşehir'in kuruluşu İSU ve Sakarya Büyükşehir'in kuruluşu SASKİ kendi bölgelerinde hem göl, hem diğer su kaynaklarının kullanımını denetlemeye devam edecek. Sanayi kuruluşlarının da, atık suları değerlendirerek yeniden kullanımı için tesis kurmaya özendirilecek.