Saruhanlı’da mısır hasadı başladı

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde mısır hasadına başlandı. Geçen yıllara oranla verimin yüksek olduğu ancak fiyatların düşüklüğünün üreticiyi zor durumda bıraktığı belirtildi.

Saruhanlıda mısır hasadı başladı
20 Eylül 2013 Cuma 13:16 tarihinde eklendi.

 Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Lütfiye köyünde hasat yapılan mısır tarlalarını ve çiftçileri ziyaret ederek, hayırlı ve bereketli mahsuller diledi.

Okur, burada yaptığı konuşmada, "Mısır veriminin yüksek olması bizleri sevindirirken fiyatların geçen yılın altında olması, bizleri ve çiftçilerimizi üzmektedir. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerinin geçen yıla göre fiyatları artmış olmasına rağmen mısır fiyatının geçen yılın altında olması, çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Geçen yıl tonu tüccarlar tarafından 640 liradan alıcı bulan mısırın fiyatı, bu yıl tüccarlar tarafından 550 liradan alınıyor. 50 bin dekarlık arazide üretimi yapılan mısırın fiyatının düşük olması, çiftçileri başka ürünlere yönlendiriyor. Tüccarların burada gerekli makul fiyatları vererek hem kendileri kazanmaları lazım hem de çiftçilerimizin kazanması lazım ki daha sonraki yıllarda mısır üretimine devam etsinler." dedi. Tüccarlara da çağrıda bulunan Oda Başkanı Okur, "Çiftçilerin velinimetimiz olduğunu bilmemiz lazım. Çiftçi, zarar ettiği veya çok az bir kâr elde ettiği bir ürünün, daha sonraki yıllarda üretiminden vazgeçiyor. Bizler çiftçilerin ürettikleri ürünler sayesinde para kazanıyor, ihracat yapıyor ve ticaret yapıyoruz. Ülke ekonomisine katkıda bulunmak için gecesini gündüzüne katan çiftçilerimiz, maalesef mahsul zamanına geldiği zaman yüksek olan fiyatlar birden düşüyor. Çiftçilerimiz, her yıl farklı ürünler üretmeye çalışıyor. Bunun asıl sebebi ise yeteri kadar para kazanmamaları." şeklinde konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin bu yıl mısır taban alım fiyatını 640 lira olarak belirlediğini kaydeden Aydoğan Okur, "Mısır üreticilerimizin, TMO’dan internet üzerinde randevu alarak, bekleme yapmadan ürünü daha çok kârla satmalarının faydalarına olacağını bilmelerini isteriz. Kim yüksek fiyatı verirse çiftçi ürününü ona satar. Şu anda TMO'nun belirlemiş olduğu 640 lira fiyatın, tüccarın belirlemiş olduğu fiyata göre daha makul ve kârlı olduğunu çiftçilerimiz bilmeliler." dedi.

Lütfiye köyünde 40 yıldır çiftçilik yapan Hasan Erişken de mısır birkaç gün önce tüccarlar tarafından 580 liradan alınırken hasat başlayınca hemen aşağıya çekildiğini anlattı. TMO'dan 640 lira fiyatla randevu aldığını belirten Erişken, "Birden ne oldu da fiyatlar bu kadar düştü? Mısır üreticisinin, ürünlerini daha yüksek fiyat belirleyen TMO’ya vermesi, çiftçilerimizin menfaatine olacaktır. Fiyatlar her yıl aşağıya çekilmeye çalışılırsa her yıl çiftçilik yapacak insan sayısının düşecek ve bu sebeple tarımda dışa bağımlı hale geleceğiz." diye konuştu.


CİHAN