Savaş nedeni değil

Türk uçağının hava sahasını ihlal etmesinin, Suriye'ye uçağı vurma hakkı vermediğini belirten yetkililere göre olay savaş nedeni olamaz

Savaş nedeni değil
24 Haziran 2012 Pazar 13:50 tarihinde eklendi, 1.852 kez okundu.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri ’ne ait Fantom tipi bir keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili çalışmalar dün de sürerken öncelik iki pilotla ilgili arama tarama çalışmalarına verildi.
 
Türk jetinin Suriye hava sahasını ihlal ettiği bilgisi ağırlık kazandı, ancak bu durumun Suriye’ye silahsız bir keşif uçağını düşürme hakkı vermediği yönünde bir değerlendirme yapıldı.
 
Ankara , uçağın rotası ve vurulduğu koordinatları kesinleştirdikten ve ateş açılması öncesinde bir uyarı yapılıp yapılmadığının anlaşılması amacıyla telsiz konuşmalarını deşifre ettikten sonra son raporunu hazırlayacak. Üst düzey bir yetkili, Suriye’nin tavrı da dikkate alındığında Türk jetinin uluslararası hava sahasında olması halinde dahi ‘savaş nedeni’ sayılabilecek koşullar bulunmadığını ifade etti.
 
KOORDİNATLAR BELİRLENİYOR
 
Pilotların atladığı yönünde haberler teyid edildi ve sağlıklı bir şekilde denize düşmeleri halinde yaşama ihtimallerinin yüksek olduğu değerlendirmesi yapıldı.
 
Ancak uçağın düştüğü alan büyük ölçüde belirlense de pilotlara dün geç saatlere dek ulaşılamadı. İlk izlenim uçağın Suriye hava sahasını ihlal ettiği yönünde oldu. Ancak, uçağın olay sırasındaki tam koordinatlarının tespit edilmesi için radar verilerinin teknik açıdan değerlendirmesi gerektiği ifade edildi.
 
Ayrıca, Türk jetinin Suriye hava sahasında olsa bile, oraya teknik bir arıza nedeniyle gitmiş olabileceği ifade edildi. Bunun anlaşılması için Suriyelilerin Türk jetini uyarıp uyarmadığı da araştırılıyor. Bu amaçla telsiz konuşmaları deşifre edildi.
 
İKİNCİ UÇAK YOK
 
Verilen bilgiler, olay sırasında keşif uçağının yanında başka bir Türk jeti olmadığını ortaya koydu. Asker katılımcılar, düşen Türk jetinin olay sırasında bölgede yalnız olduğunu aktardılar.
 
Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan değerlendirmeye göre Suriye’nin Türk jetini kendi hava sahasında vurması, egemenlik alanı ihlal edilen Suriye’yi temize çıkarmaz. 
 
ÖZÜR VE TAZMİNAT
 
Silahsız bir uçağı uyarısız vurmanın uluslararası hukuk ihlali olduğunu vurgulayan diplomatik kaynaklar, “Türk jeti uluslararası hava sahasında düşürülmüşse de vurma nedenine bakarız.
 
Düşmanca bir tavır söz konusu değilse, ikili düzeyde tazmin edilmesi ve özür dilenmesi gibi yaptırımlar için diplomatik adımlar atarız” bilgisini verdiler. Kaynaklar, bu olayın Türkiye tarafından ‘Casus Belli’ olarak kabul edilmesinin zor olduğuna işaret ederken, Türkiye ’nin tavrının Suriye’nin tavrına göre de şekilleneceğini ifade ettiler.
 
Suriye hatasını kabul edip yumuşatıcı adımlar atması dikkate alınacak. Ancak Suriye haklılığını kanıtlama arayışına girerse Türkiye ’nin siyasi tepkisi çok yüksek olacak. Buna karşın, Türkiye ’nin tepkisi askeri kanaldan verilmeyecek.
 
Yetkililer, Suriye’nin uluslararası toplumla yaşadığı gerilim sürerken, Türkiye ’nin sorunu askeri alana çekmesinin Suriye’ye müdahale için Türkiye ’yi kullanmak isteyen ülkelere fırsat yaratacağı, bunun da Türkiye ’nin stratejisine uygun olmayacağı görüşündeler. Türkiye , gelecek dönemde Suriye’ye yönelik uluslararası toplumun çalışmalarına ve Suriyeli muhaliflere daha aktif destek verecek. 

Radikal