Savaş topuna dantel örttüler

Çanakkale'de, Barış Kadınları, Demircioğlu Caddesi'nde sergilenen Çanakkale Savaşları'ndan kalma topa, dantel parçalarını birleştirerek oluşturdukları 'Barış Örtüsü'nü örttü.

Savaş topuna dantel örttüler
01 Ekim 2014 Çarşamba 15:59 tarihinde eklendi.
Çanakkale'de 1'inci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılı üstüne yapılandırılan, 'Savaşın Sonunu Yalnız Ölüler Görür' temalı 4'üncü Uluslararası Çanakkale Bienali'ne, Belediye Sosyal Yaşam Evleri'nde 'Barış Kadınları' adı altında bir araya gelen kadınların etkinliği damga vurdu. Esenler, Barbaros ve Troia Sosyal Yaşam Evleri üyesi 214 kadın gerek evlerinde kullandıkları gerekse çeyiz sandıklarından çıkardıkları dantelleri iki aylık çalışmayla birleştirerek 7x 4 metre ebadında yeni bir örtü oluşturdu. Bugün öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Barış Kadınları, 'Barış Örtüsü' adını verdikleri bu yeni dantel örtüyü açıp, Demircioğlu Caddesi'ndeki Çanakkale Savaşları'ndan kalma topa yürüdü. CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın eşi Hale Gökhan'ın da destek verdiği etkinlikte kadınlar, dev danteli savaş topunun üzerine serdi.
 
Burada Barış Kadınları adına konuşan Serpil Seyhan Gürbüz, Çanakkale'nin kadınları olarak, antik çağlardan bugüne adı hep savaşla anılan, tarihe 1'inci Dünya Savaşı'nda borcunu ödemiş bu kentte, bienalin açtığı yoldan, savaşı ve barışı konuşmak paylaşmak ve üretmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Çanakkale'nin adının artık barışla anılmasını isteyen, barış arzusunda buluşan farklı kesim, yaş ve mesleklerden kadınların bir arada üretimler yaparak farklı projeler gerçekleştirdiğini kaydeden Gürbüz, "Bu kapsamda 11 hafta önce Esenler, Barbaros ve Troia Sosyal Yaşam Evleri kadınlarının öncülüğünde, 'Barış Örtüsü' çalışmalarına başladı. Barışı temsil eden, bizi kirli savaştan koruyan kocaman beyaz bir örtü yaptık. Kentte savaşı değil barışı örerek yüreklerimizin ve ellerimizin, vicdanımız kadar temiz olduğunu anlatmak istedik. Beyazı dantel edip, imeceyle, herbirimiz bir ucundan tutup, barış içinde ve atölyelerde barışı konuşa konuşa, öğrene öğrene, birlikte bu örtüyü örttük. Çocuklarımızın savaşmasını, erkeklerin masalarda savaşı konuşmasını durdurmak için savaşı temsil eden bu topun üzerini örterek barışa herkesin dikkatini çekmek istedik" dedi.
 
"AYIBIMIZI KADINLARIN EL EMEĞİ İLE ÖRTÜYORUZ"
 
CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da etkinlikle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları'ndan kalma topun meydanda bulunmasından rahatsız olduklarını belirtip, "Çünkü, tam Çanakkale girişinde gelenleri top ile karşılamış oluyoruz. Bu topu koyanların bizimle alakası yok. Ama kaldırılması talebimiz vardı. Sonuç olarak kaldıramadık, en azında üstünü barış örtüsü ile örtüyoruz. Kadınlarımızın el emeği olan evinde kullandıkları dantel örgüleri bir araya getirdiler örtü yaptılar. O örtüyü de savaş simgesi olan topun üzerini örtüyorlar. Bizim kadınlarımızın da hep savundukları barış. Böyle bir sembol etkinlik yapmışlar. Artık savaştan, silahtan, toptan, tüfekten bıkkınlık geldi bu topluma. En azında ayıbımızı kadınların el emeği ile örtüyoruz. Çünkü savaşlarda en büyük eziyeti gören kadınlar. İzliyoruz televizyonlarda çocukları ile beraber kadınlar. Artık, 'Savaşlar olmasın' diyorlar. Artık, 'Barış olsun' diyorlar. Artık savaşları sembolize eden objelerle kentimiz anılmasın istiyor kadınlar. Gerçekten analık duygularını bir kez daha barış noktasında ortaya koydular" diye konuştu.

DHA