Savaşın ayırdığı Koreli aileler, hasret giderecek

Güney Kore ile Kuzey Kore, savaşın ayırdığı ailelerin sınırda görüşmeleri konusunda anlaştı

Savaşın ayırdığı Koreli aileler, hasret giderecek
30 Ağustos 2013 Cuma 17:00 tarihinde eklendi.

Son zamanlarda görüşme trafiğini artıran Kuzey Kore ile Güney Kore, savaşın ayırdığı ailelerin buluşması konusunda bir karara vardı. Güney Kore’den 250 kişi, Kuzey Kore’den 200 kadar kişi, Eylül ayında sınırdaki bir bölgede hasret gidecek. Tarih olarak ise Korelilerin dini ve milli bayramı olan Çusok Bayramı belirlendi. Alınan bilgiye göre, iki tarafın da birbirine verdiği isim listeleri, Kızıl Haç kurumları üzerinden iletildi.

Güney Kore’den gelecek en yaşlı kişinin 95 yaşında olduğu belirtilirken, Kuzey Kore’den ise gelecek en yaşlı kişinin 87 yaşında olduğu ifade edildi.

Öte yandan Güney Kore'nin listesindeki kişilerin yüzde 25’i 90 yaşından büyükken, yüzde 60’ıdan fazlası ise 80 yaşının üstünde. Kuzey Kore tarafının verdiği isim listesinin yüzde 77 ise 80 yaşından büyük.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki ayrılmış ailelerin ilk buluşması 1985 yılında gerçekleşmişti. Liberallerin yönetime gelmesi ile 2000’li yıllarda ikinci buluşma gerçekleşmiş ve hemen hemen her sene bayramda savaşın ayırdığı aileler sınırda bir birleri ile görüşmüştü.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin gerilmesi, bu görüşmeleri de etkilemiş, 2010 yılında itibaren görüşmelere ara verilmişti.


CİHAN