SBS sorusu: Şeftali kebabı nasıl yapılır?

KKTC'de yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nda ülkeye özgü yemeklerinden biri olan ''şeftali kebabı''nın nasıl yapıldığının sorulması, ailelerce tebessümle karşılandı.

SBS sorusu: Şeftali kebabı nasıl yapılır?
29 Ocak 2011 Cumartesi 15:10 tarihinde eklendi.

 

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı;nın ilkokul 4. ve 5. sınıflara yönelik düzenlediği Seviye Belirleme Sınavı (SBS), KKTC genelinde 35 okul binasında iki oturumda yapıldı. SBS sonuçları, Türk Maarif Koleji;ne girmek isteyen öğrenciler için yüzde 25 etkili olacak.
 
SBS'nin 5. sınıflara yönelik birinci oturumunda, 39. soruda, şeftali kebabının nasıl yapıldığı sorularak, öğrencilere dört tarif seçeneği sunuldu. Sınavdan çıkan öğrenciler, bu soruyu hemen velileri ile paylaşırken, veliler, soruyu tebessümle karşıladı. Bazı öğrenciler bu soruya nasıl yanıt verdikleri konusunda, "hiç yemedim ki nereden bileyim" derken, bazıları da, "doğru" seçeneği işaretlediklerini söyledi.
 
 
O soru ve seçenekleri şöyle:
 
"Kıbrıs kültür yemeklerinden biri olan şeftali kebabının yapılışını hangi seçenek doğru anlatmaktadır?
 
a) Kıyma, soğan, maydanoz ve pirinç karışımı temizlenmiş hayvan bağırsağına doldurulur. Daha sonra haşlanır ve kızartılır.
b) Koyun veya keçi kıyması soğan, maydanoz ve baharatla yoğrulup terp denilen hayvan iç yağına sarılır, köfte halinde hazırlanır ve kömürde pişirilir.
c) Buğday dövülür. Dövülmüş buğday haşlanmış tavuk etiyle birlikte pilav görünümünü alana kadar pişirilir. Daha sonra tahta kaşıkla dövülür.
d) Kıyma, pirinç ve çeşitli baharatlarla karıştırılır. Bu karışım asma yaprağına sarılır ve pişirilir."
 
Sorunun doğru seçeneği (b) şıkkı. Bazı veliler, doğru seçenekte koyun ve keçi kıyması yazılı oluğunu görünce, "Dana kıyma neden olmaz?" diyerek kendi aralarında konuştu.
 
Böyle bir sorudan memnun olduklarını belirten bazı veliler ise, "çocuklarımıza kültürümüzü daha iyi öğretmeliyiz" görüşünü dile getirdi.