SBS'de torpil korkusu!

Milli Eğitim Bakanlığı, SBS’nin yerine uygulanacak yeni sisteme ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Nabi Avcı önceki akşam TBMM Genel Kurulu’nda yine bir merkezi sınavın olacağını açıkladı.

SBSde torpil korkusu!
07 Haziran 2013 Cuma 11:55 tarihinde eklendi.
Avcı, bu sınavın yanı sıra bazı yazılı sınavların MEB tarafından merkezi olarak yapılacağını bunların da liseye yerleştirmede etkili olacağını söyledi.
 
Yazılıya başka öğretmen
 
Edinilen bilgiye göre, merkezi yazılı sınavlar yapıldıktan sonra nasıl değerlendirileceği tartışılıyor. Sınıf öğretmeninin notları şişirme ihtimaline karşın notların başka öğretmen ya da başka bir okuldaki öğretmen tarafından okunması ihtimalini değerlendiriyor. Bakanlık, sınıfa yazılı anında başka bir okulun öğretmeninin girmesi formülünü de gündemde tutuyor. Bakanlık yazılıların merkezden okunması için “süre”, öğretmen sayısı” gibi faktörlerin değerlendirmesini yapıyor. Yazılıların merkezden okunması halinde MEB, denetim mekanizması kurmayı ve yazılı kağıtları ile ilgili itirazlara karşı bu mekanizmayla denetim yapmayı da tartışıyor.
 
Ağustosta netleşecek
 
Yeni SBS modelinde yine herkesin gireceği SBS benzeri merkezi bir test sınavı olacak. ancak bu sınavın ağırlığı düşük olacak. Öğrenciler asıl olarak okullarında girecekleri yazılı sınavlarla liseye yerleşecek. Öğrenciler tek bir merkezi test sınavının dışında merkezden yapılacak yazılı sınavlara da girecek. Ancak öğrenciler “genel” bir açık uçlu soruların sorulduğu tek günlük merkezi sınava alınmayacak. Öğrenciler her okulun Bakanlığın sorularını hazırladığı merkezi olan ancak okulda uygulanan “yerel” sınavlarla ölçülecek. Yeni sistemde matematik, Türkçe, sosyal bilgiler gibi bazı derslerden son yazılıların merkezden yapılması öngörülüyor. Bu sınavlar hafta içi de yapılarak öğrencilere sınav stresi yaşatılmaması hedefleniyor.
 
MEB’in yazılıların liseye yerleşmeye yüzde 60 veya yüzde 70 etki etmesini düşündüğü ifade ediliyor. Bakanlık yetkilileri bunun nedeni olarak, “Sınava giren öğrenci sayısının 1,5 milyonu bulması bu kağıtların tek merkezden okunmasını zorlaştırır, tartışmalar yaşanabilir. Çok itiraz gelebilir, sınav tartışmalı hale gelebilir” sözleriyle açıkladı.
 
SBS adaylarını ‘aramayın’ uyarısı
 
Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, yarın yapılacak SBS’ye Türkiye genelinde 1 milyon 127 bin 211, Ankara’da ise yaklaşık 70 bin öğrencinin katılacağını belirtti. Sınav öncesi çocukları strese sokan aileler olduğunun altını çizen Aydoğan, çocuğun, aile konuyu ne kadar önemser ve ne kadar hayati bir mesele haline getirirse o kadar strese girdiğini vurguladı. 
 
Strese girmesinler
 
Sınavdan bir gün önce teyzesi, amcası veya diğer akrabalarının çocukları arayarak strese girmemesi ve önemsememesi yönünde uyarılarda bulunan Aydoğan, “Oysa en büyük stres kaynağı bu. Bu çocuğun üstünde büyük bir yük. Tamam önemli değil diyor ama arayıp başarılar diliyor.
 
Çocukta demek ki bu çok önemli bir şey hissi yaratıyor. Onun için kimse çocukları aramasın, başarı dilemesin. Ne yaptıysa şimdiye kadar yaptı zaten. Çocuğu onore etmek, değerli kılmak hayat boyu devam etmesi gereken bir şey. Sınav sürecinde, bundan sonra çocukla ilgileniyorum havasına girmek bunlar strese sokar” diye konuştu.
 
Ara dönem notları da katılacak
 
Milli Eğitim Bakanı Avcı, SBS’yi etkileyecek yazılı sınavlarında suistimal olmaması için öğretmen değişikliği yapılacağını belirtti.
 
‘Tek sınava dayalı değil’
 
Anadolu ve fen liselerine, yine, bir değerlendirmeyle öğrenci alınacak ama bu değerlendirme tek bir sınava dayalı olmayacak. Normal ara dönem sınavlarında aldıkları notları da hesaba katan, yani sene içerisinde müfredattan, normal yazılı sınavlardan aldıkları notları da ortalamanın içine katan bir değerlendirmeyi öngörüyoruz. Böylece tek bir sınav yerine, müfredat ağırlıklı, sene içerisinde gördükleri derslerden aldıkları notları da değerlendirebiliriz.
 
‘Gerçekçi not olmayabiliyor’
 
Şimdi, buradaki en önemli sorun, şüphesiz biz bunu sıfırdan icat etmiyoruz, daha önceden de bu konuda yapılmış çalışmalar var, bugüne kadar gerçekleştirilemeyişinin sebebi, büyük ölçüde sene içerisinde müfredata dayalı olarak sınıflarda yapılan yazılı sınavlarda ister istemez her öğretmen ve her okul kendi öğrencilerinin daha başarılı olmasını istiyor ve dolayısıyla oradaki notlar çok da gerçekçi olmayabiliyor.
 
‘Genel sınav olacak’
 
zaten yapılmakta olan tarih yazılısı, matematik yazılısı gibi sene içinde yapılan sınavları merkezden planlayarak ve değerlendirmesini de merkezden yaparak, böylece hormonlanmış notlardan arındırarak bu notları da nihai değerlendirmenin ortalamasına katmayı düşünüyoruz. Ama bu bu çok ciddi bir merkezi planlama gerektiriyor. Birbirini tanıyan öğretmenlerle öğrencilerin aynı sınavda olmamasını sağlamaya çalışıyoruz.

Vatan Gazetesi