Sebahat Tuncel'e 8 yıl hapis cezası

BDP'li milletvekili Sebahat Tuncel hakkında PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tuncel'e yurt dışına çıkış yasağı kondu.

Sebahat Tuncele 8 yıl hapis cezası
18 Eylül 2012 Salı 11:32 tarihinde eklendi.

 

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ''terör örgütü üyesi olma'' suçundan hakkında açılan davada, 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı. 
     
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar İbrahim Tekdemir ve Sebahat Tuncel katılmadı. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'i, avukatları Ercan Kanar ve Baran Doğan temsil etti. 
     
Duruşmada esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar, 5 Nisan 2012 tarihli mütalaasını aynen tekrar ettiğini belirtti. 
     
Bayraktar, sanıklardan Sebahat Tuncel'in, ''14 Şubat 2008 ve 5 Nisan 2012 tarihli mütalaalarda belirtilen gerekçelerle silahlı terör örgütü PKK üyesi olma suçunun sabit olduğu ve eylemine uyan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesi kapsamında cezalandırılmasına'' karar verilmesini talep etti. 
     
Savcı Bayraktar, ''terör örgütüne yardım etme'' suçu kapsamında yargılanan diğer sanık İbrahim Tekdemir hakkında açılan davanın da zaman aşımı nedeniyle düşürülmesini istedi. 
     
Savcının mütalaasına karşılık son savunması sorulan Tuncel'in avukatı Ercan Kanar, hazırladığı yazılı savunmayı okudu. Kanar, delil yokluğu nedeniyle müvekkili Tuncel'in beraatini talep etti. 
     
Son savunması sorulan Tuncel'in diğer avukatı Baran Doğan da şunları söyledi: 
     
''Yargılama aşamasında olan müvekkilim, yasama dokunulmazlığına dayalı olarak tahliye edilmiştir. Daha sonra, uygulamada hiçbir yeri olmadığı halde Cumhuriyet Başsavcılığı tahliye gerekçesine itiraz etmiş, itiraz üzerine düzeltilen gerekçeye dayalı olarak yargılamaya devam edilmiştir. Yine tanık İbrahim Çakmaz'ın dinlenilmesi ve buna ilişkin tutulan duruşma tutanağı usule aykırıdır. Tanık duruşmaya geldiğinde Sebahat Tuncel'i dahi hatırlayamamış, CMK'daki düzenlemeye aykırı olarak doğrudan mahkeme başkanı tarafından ilk ifadesi okunarak tasdik ettirilmiş, buna itirazlarımız dikkate alınmamıştır ve bu doğrultudaki duruşma tutanağı da yanlış tutulmuştur. Müvekkilim hakkında delil yoktur. Beraatine karar verilmesini talep ediyorum.'' 
     
Mahkemenin kararı- 
     
Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Sebahat Tuncel'in, ''yasa dışı PKK silahlı terör örgütüne üye olma'' suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, eylemine uyan TCK'nın 314/2. maddesi gereğince, suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri, suçun kastının yoğunluğu da göz önüne alınarak 7 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti. 
     
Tuncel'e verilen cezayı, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddesi uyarınca, üye olunan yapının terör örgütü olması nedeniyle yarı oranında arttırarak 10 yıl 6 ay hapse karar veren heyet, sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini de dikkate alarak bu cezaya 1/6 oranında indirim uyguladı. 
     
Mahkeme heyeti böylece Tuncel'in, 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmış oldu. 
     
Yurt dışına çıkış yasağı- 
     
Heyet, Tuncel hakkında ''Belli hakları kullanmaktan yoksul bırakılma'' başlığını taşıyan TCK'nın 53. maddesinin uygulanmasını da kararlaştırdı. 
     
TCK'nın 53. maddesi, ''Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak; sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden, bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan, velayet hakkından, vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan yoksun bırakılır'' hükümlerini içeriyor. 
     
Heyet, Tuncel hakkında verilen cezanın infazından sonra denetimli serbestlik hükmünün uygulanmasına da karar vererek, yurt dışına çıkış yasağı getirdi. 
     
-Davanın geçmişi- 
     
Sebahat Tuncel, terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticileri ile Bağlar Demokratik Toplum Partisi(DTP) binasında toplantı yaptıklarına dair ihbar doğrultusunda, 5 Kasım 2006'da gözaltına alınmıştı. 
     
Tuncel, ''DTP'nin delegesi olarak pasaportuyla yasal yollardan 12 Haziran 2004'te Şırnak-Habur sınır kapısından Kuzey Irak'a geçtiği, örgütün 2004'te Kuzey Irak kamplarında yapılan PKK Demokratik Kurtuluş Partisi (PRD) kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı, 20 Ağustos 2004'te Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı, 5 Kasım 2006'da yasa dışı örgüt mensuplarının Bağcılar DTP ilçe binasında yaptığı toplantı sırasında yakalandığı ve PKK üyesi olduğu anlaşıldığı'' gerekçesiyle tutuklanmıştı. 
     
Tuncel hakkında, ''terör örgütü üyesi olma'' suçundan dava açılmıştı. 
     
Milletvekili seçilince tahliye edilmişti- 
     
BDP'li Sebahat Tuncel, 27 Temmuz 2007'deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmiş ve yargılandığı bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi'nden 24 Temmuz 2007'de tahliye edilmişti.