Sebze ve meyve ticaretine elektronik takip

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan sebze ve meyve ticareti ile hal kayıt sistemi hakkındaki tebliğ bildirimcilere, bildirim işlemlerine, hal rüsumu ve paylaşımına, hal kayıt sistemine ve bu sistemi kullanacaklara ilişkin görev, yetki ve sorumlukların belirlenmesine yönelik usul ve esaslar ile sebze ve meyve ticaretine ilişkin diğer hususları kapsıyor.

Sebze ve meyve ticaretine elektronik takip
07 Aralık 2011 Çarşamba 09:47 tarihinde eklendi, 2.993 kez okundu.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılmasını sağlamak, toptancı hali içinde veya dışında işlem gören sebze ve meyvelere ilişkin bilgileri elektronik ortamda tutmak, izlemek ve duyurmak, meslek mensupları ile diğer ilgilileri kayıt altına almak, bunlara yönelik veri tabanı oluşturmak ve toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımını ve iletişimi sağlamak amacıyla tebliğ yayımladı. 
    
     
Tebliğde, bildirimciler, sınai üretimde kullanmak üzere mal satın alan sanayiciler, ihraç etmek üzere mal satın alan ihracatçılar, ilgili mevzuat çerçevesinde mal ithal eden ithalatçılar, üretici örgütleri, komisyoncular, tüccarlar, üreticiden temin ettiği malları, tüketiciye satan market, manav, pazarcı ve diğer perakendeciler, üreticiden temin ettiği malları münhasıran kendi tüketiminde kullanan lokanta, otel, yemekhane, hastane ve yurt gibi kuruluşlar olarak tanımlandı. 
     
Tebliğe göre, bildirimciler, malların depolandığı, işlendiği veya sevk edildiği depo, şube, tesis veya dağıtım merkezleri, kendilerince üretilen ve henüz satışa konu olmayan malları depolama veya başka amaçlarla sevk eden üreticiler sisteme kaydolacak. Toptan satış miktarının altındaki malları sevk eden üreticiler hakkında bu hüküm uygulanmayacak. 
     
Kayıt işlemi, toptancı hallerinde faaliyet gösterenler için toptancı hallerince, toptancı hali dışında faaliyet gösterenler için ise bakanlık il müdürlüklerince yapılacak. Sisteme kaydolmayanlar, bildirimde bulunamayacak. Sisteme kaydolanlara, kullanıcı adı ve şifresi verilecek. 
     
 -Künye oluşturulacak- 
     
Bildirim yapıldıktan sonra, sistem tarafından bu işleme ilişkin bir künye oluşturulacak. Künye, malın üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici ve işletmeye ait olduğunu, varsa sertifika bilgilerini ve Bakanlıkça uygun görülen diğer hususları içerecek. 
     
Bildirimcilerin yükümlülükleri ise, "sisteme kaydolmak, toptan satış miktarı veya üzerinde alım, satım ve devri yapılan mallara ilişkin bildirimde bulunmak, bildirime bağlı olarak sistem tarafından gönderilen bilginin doğruluğunu kontrol etmek, eksiklik veya yanlışlıkların derhal düzeltilmesini sağlamak, bildirim üzerine tahakkuk eden hal rüsumunu beş iş günü içinde ödemek veya ödenmesini sağlamak, sisteme giriş için kendisine tahsis edilen kullanıcı adı ve şifresini mevzuata ve usulüne uygun kullanmak ve muhafaza etmek, sistemde kayıtlı iletişim bilgilerindeki değişiklikleri derhal, diğer değişiklikleri ise en geç bir ay içinde sisteme işlemek veya toptancı hali ya da il müdürlüğü kanalıyla işlenmesini sağlamak, toptancı halinde, toptan satış miktarının altında mal satmamak, mevzuat ve Bakanlıkça belirlenen diğer işlemleri yapmak" olarak belirlendi. 
     
İthal edilen mallar ile fatura veya müstahsil makbuzu ile üreticilerden satın alınan mallardan; toptancı halinde satılanlardan yüzde bir, toptancı hali dışında satılanlardan yüzde iki oranında hal rüsumu (malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden ödenen meblağ) alınacak. 
   
Sisteme bildirilmeden toptan alınıp satılan, bildirimde bulunulmadan iç piyasada satışa sunulan, sisteme bildirilmeden perakende satılan, miktarına, değerine, üretim şekline veya künyesinde belirtilen diğer hususlara ilişkin gerçeğe aykırı beyanda bulunulan, mallar için hal rüsumu, tespitin yapıldığı yerdeki toptancı halinde o mallar için oluşan bir önceki gün birim fiyatlarının en yükseği, bir önceki gün fiyat oluşmamışsa o mallar için oluşan en son birim fiyatlarının en yükseği esas alınarak belirlenen toptan satış bedelinin yüzde yirmi beşi oranında cezalı olarak alınacak.