Seçimlerde ilk oylar kullanıldı

12 Haziran Milletvekili Genel Seçimi için gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı.

Seçimlerde ilk oylar kullanıldı
10 Mayıs 2011 Salı 09:16 tarihinde eklendi.

 

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği seçim takvimine göre, Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı 2 milyon 568 bin 977 seçmen, 25 gümrük kapısında kurulan sandıklarda oy vermeye başladı. 
     
Seçmenlerin oy kullanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu dışında herhangi bir kimlik belgesi kabul edilmeyecek. 
     
Gümrük kapılarında Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olan vatandaşlar oy kullanabilecek. Seçmenler kütüğe kayıtlı olup olmadıklarını YSK'nın "www.ysk.gov.tr" internet adresinin Yurtdışı Seçmen Sorgulama bölümünden kontrol edebilecek. 
   
 Oy kullanılabilmesi için pasaportlarda ülkeye "giriş" veya ülkeden "ÇIKIŞ" yapıldığını gösteren damgaların bulunması gerekecek. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra Sandık Kurulu Başkanı pasaportun ilgili yerine "Oy kullanmıştır" damgası vuracak. 
     
-OY KULLANILACAK GÜMRÜK KAPILARI- 
     
Vatandaşlar Gürbulak, Sarp, Kapıkule, Habur, İpsala, Hamzabeyli, Cilvegözü, Dereköy Karayolu gümrük kapıları; Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Dalaman, Bodrum-Milas-Güllük, Samsun, Trabzon Hava Limanı gümrük kapıları; Kuşadası, Çeşme Deniz Limanı gümrük kapılarında 24 saat oy kullanabilecek. 
     
Taşucu Deniz Limanında oy kullanma işlemi ise 10.00 ile 02.00 saatleri arasında yapılacak. 
     
-SÜREÇ- 
     
YSK'nın seçim takvimine göre bundan sonraki süreç şöyle işleyecek: 
     
31 Mayıs Salı: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunca ad çekilecek. 
     
2 Haziran Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak. 
   
5 Haziran Pazar: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. 
     
6 Haziran Pazartesi: Görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak, ilçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanması bitirilecek. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi yapılacak. 
     
9 Haziran Perşembe: tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri kesinleştirilecek. 
     
10 Haziran Cuma: Kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltılma işlemi tamamlanacak. 
   
11 Haziran Cumartesi: Seçim propagandasının sonu (saat: 18.00) 
     
12 Haziran Pazar: Oy verme günü ve seçim yasaklarının sona ermesi (saat: 24.00)