Seda Sayan'a dev ceza

RTÜK'ten Seda Sayan'ın iki eşini öldüren Çalınak'ı ekrana çıkardığı için Show TV'ye büyük para cezası geldi. Buna göre kanala Ağustos ayı gelirlerinin yüzde 2'si kadar ceza kesilecek.

Seda Sayana dev ceza
19 Eylül 2014 Cuma 18:38 tarihinde eklendi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ünlü sanatçı Seda Sayan'ın, iki eşini öldüren Sefer Çalınak'ı çıkardığı "Seda Sayan Show" adlı programı için Show TV'ye ceza kesti. Üst Kurul Sayan'ın mevzuatın "suç işlemeyi ve suçluyu övücü nitelikte program yapma", "toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik ve kadını istismar etme" ilkelerini ihlal ettiğini kayda geçirdi. Üst Kurul'da muhalefetin "Şiddeti özendirici ve kanıksatıcı" olması nedeniyle istediği program durdurma cezası ise Ak Parti kontenjanından seçilen üyelerin "çok ağır olur" diyerek ret oyu kullanması nedeniyle kabul edilmedi.
 
 RTÜK, Sayan'ın iki eşini öldüren Sefer Çalınak'ı Seda Sayan Show adlı programa çıkarmasını dün karara bağladı. RTÜK raporunda, "Programın başında, 'dünyayı şaşırttım', 'dünya seni konuştu' gibi suçlu bir kişiye övme şeklinde yapılan sunum şahsın suçunu normalleştirmektedir. Konuklardan birinin, 'bu kadar güler yüzlü bir katil gördünüz mü?' ifadelerine yer verilmesi, bunun üzerine sunucu Seda Sayan tarafından bu ifadelerin reddedilmemesi şahsın suçunu normalleştirmesiyle mevzuatımızda yer alan, 'yayınlar suç işlemeyi, suçluyu övücü nitelikte olamaz' hükmüme aykırı mahiyette olduğu, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskılara teşvik eden ve kadını istismar eden nitelikte bir program olduğu tespit edilmiştir. İstenilsin veya istenilmesin bu yayın, mevzuatın, 'şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz' hükmünün ihlali niteliğindedir." tespiti yapıldı.
 
 İki ihlalden ceza
 
 Üst Kurul'ün dünkü toplantısında Seda Sayan'ın Seda Sayan Show programında mevzuatın; "yayınlar suç işlemeyi, suçluyu övücü nitelikte olamaz", "yayınlar toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelirk baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez" hükmünün ihlal edildiğine karar verdi. Üst Kurul bu nedenle Show TV'ye para cezası verilmesini benimsedi. Ceza, Show TV'nin Ağustos ayı gelirlerinin yüzde 2'si kadar kesilecek.
 
 Program durdurma ağır olur
 
 Üst Kurul'da, muhalefet kontenjanından seçilen üyeler mevzuatın "şiddeti özendirici ve kanıksatıcı olamaz" hükmünün de ihlal edildiğini, RTÜK uzmanlarının da aynı doğrultuda rapor hazırladığını anımsatarak, program durdurma cezası verilmesini de istedi. Ancak RTÜK Başkanı Davut Dursun başta olmak üzere Ak Parti kontenjanından seçilen üyeler "bu ceza çok ağır olur" diyerek oylamada ret oyu kullandı. Böylece Seda Sayan Show nedeniyle Show TV'ye program durdurma cezası verilmedi.