Şeftalide hasat başladı, üretici memnun

Bursa denilince akla ilk gelen meyvelerden olan şeftalide hasat başladı.

Şeftalide hasat başladı, üretici memnun
16 Temmuz 2013 Salı 09:44 tarihinde eklendi.

Hem rekolteden hem de fiyattan memnun olan çiftçilerin en büyük sıkıntısı ürünü toplatacak işçi bulamamak. Üreticiler özellikle sıcak Ramazan günlerinde çalışacak adam bulamamaktan yakınıyor.

    Binlerce şeftali ağacının bulunduğu Bursa’da hasat mevsimi üreticilerin yüzünü güldürüyor. Ağaçlardan işçiler tarafından merdivenler yardımıyla toplanan şeftalilerin bir kısmı tarlada kilosunu 1,7 ila 1,8 liraya satılıyor. Arta kalan kısmı ise soğuk hava depolarına taşınıyor. Bursa’da üretilen şeftali Rusya başta olmak üzere Avrupa’daki birçok ülkeye gönderiliyor.

    Şeftali üreticisi Sadettin Düş, hasadın geçen seneye oranla daha iyi olduğunu söyledi. Düş, “Hasatta bir sıkıntı yok, fiyatlarda güzel. Toplayıp tarladan satıyoruz. İhracatçı firmalar ise bunu Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere ihraç ediyor. Şeftaliyi tarladan 1.7 veya 1.8 liraya satıyoruz.” şeklinde konuştu.

    Ramazan'dan dolayı mesai saatlerinde ayar yaptıklarını anlatan Düş, “Ramazan'da çalışmak tabi ki zor oluyor ama Allah gücünü, dermanını veriyor. Aslında çalıştığımız için fark etmiyoruz nasıl geçtiğini, yatsak herhalde daha çok zor olur.” diye konuştu.

    Şeftali bahçesinde çalışan işçi çavuşu Yeter Çakır ise yaklaşık 20 yıldır bu işi yaptığını anlatırken, şunları söyledi: “Tabi ki her işin bir zorluğu var. Yeşil koparırlar, yeşil geliyor dersin, geride bırakırlar alınacak mal var dersin. Patronlarla ayrı uğraşırsın. En çok zorlandığımız yön ise işçilerle patron arasında oluyor. Ayrıca işçileri yeni getiriyoruz bilmeyene öğretiyoruz. Acemilerde zorluk çekiyoruz.”

    Ramazan ayında işçilerin bağa gelmek istemediklerini anlatan Çakır, “Ramazan yaz ayına denk gelince işçiler tarlaya gelmek istemiyor. Eskiden 50-60 kişi getirirken şimdilerde bazen 2-3 kişiye kadar düşüyor. İşçileri yalvararak getiriyoruz, çalıştırıp para veriyoruz ama Ramazanda kimse gelmek istemiyor.” ifadesini kullandı. Oruçlu çalışanlardan dolayı mesai ayarlaması yaptıklarını anlatan Yeter Çakır, şöyle konuştu: “Normal günlerde saat 08.00’da işbaşı yapardık, ama şimdi saat 06.00’da işbaşı yapıyoruz. Öğlede bir saat istirahat verip, saat 15.00’da ise paydos ediyoruz.”

    Şeftaliyi merdivene çıkarak ağaç üzerinden elle tek tek topladıklarını anlatan çavuş Yeter Çakır, kadın erkek ayırmadan kim daha iyi topluyorsa onu işçi olarak getirdiklerini sözlerine ekledi.

    Şeftali hasadının çok iyi olduğunu anlatan Emine Tombaş ise 5 yıldır bu işi yaptığını ifade ederken, şunları kaydetti: “Merdivenle yüksek dallara çıkıp şeftaliyi topluyoruz. Doğal olarak zor bir iş. Özellikle Ramazan'da daha zor oluyor. Öğle saatlerine kadar bir şey yokta, öğleden sonra özellikle susuzluk bizi zorluyor.”

    İşçilerden Nagihan Sakarya da, oruçlu şeftali toplamanın zor olduğuna değinirken, özellikle susuzluktan dolayı zorlandıklarını söyledi. Bütün zorluklara rağmen şeftali toplamanın zevkli olduğunu anlatan Sakarya, “Ben 6 yıldır bu işi yapıyordum. 40 lira yevmiye alıyoruz, memnunuz.” şeklinde konuştu.

    Ramazan’da yaklaşık 35 derece sıcaklığa aldırmadan şeftali toplayan işçiler sıkıntılara rağmen hayatlarından memnun. Öyle ki cep telefondan çalan müziklere eşlik eden kadın işçiler, sıcak ve oruç demeden işini en güzel şekilde yapmaya çalışıyor. İşçiler, günlük 40 lira kazandıklarını söylüyor. CİHAN


CİHAN