Şehit kanıyla sulandı ama !

ÇANAKKALE Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda, 100 yıl önce şehitlerin kanlarıyla sulanan ormanlar; çam kese böceği yüzünden kurumaya başladı.

Şehit kanıyla sulandı ama !
26 Mart 2015 Perşembe 16:04 tarihinde eklendi.
ÇANAKKALE Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda, 100 yıl önce şehitlerin kanlarıyla sulanan ormanlar; çam kese böceği yüzünden kurumaya başladı.
 
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıldönümünün kutlandığı günlerde, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda ebedi istirahatte olan şehitlerin yeşil örtüsünün yerini solmuş ağaçlar aldı. Soğandere, Kerevizdere ve Domuzdere mevkilerinde, 'şehitlerin yorganı' olarak nitelendirilen binlerce çam ağacı, çam kese böcekleriyle doldu. Onlarca hektar alana yayılan çam kese böcekleri, yüzlerce kızılcam ağacı soldurup kuruttu. Aynı bölgedeki selvi ve davulga ağaçlarının da kuruduğu görüldü. Çok sayıda doğasever, karşılaştıkları tablo karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Doğaseverler ilgililerin duyarsızlığına tepki göstererek, bölgede acil olarak mücadele başlatılmasını istedi.
 
ZARARLARI NELER?
 
Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür. Bu kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedir. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır. Çam kese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur. Bu böcekler; başta kızılçam, karaçam, sarıçam ve fıstık çamlarında tahribat yapmaktadır. Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür. Fakat yoğunluk arttıkça arız olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedi de çoğalır. Çam kese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getirir. Çam kese böceği ile mücadele yöntemleri kısaca mekaniksel, kimyasal ve bu ikisinin birlikte ele alındığı entegre mücadele ve ayrıca biyolojik mücadele olmak üzere gruplandırılır.

DHA