Şehitlerin anıtı harabeye döndü

ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı maden kazalarında ölen işçilerin anısına limanın kıyısına 2003'te yaptırılan, ancak tuzlu su, rutubet ve güneşin etkisiyle zarar görerek daha önce 3 kez yenilenmesine rağmen Maden Şehitleri Anıtı'ndaki bakımsızlık tepkilere neden oldu.

Şehitlerin anıtı harabeye döndü
26 Nisan 2015 Pazar 14:23 tarihinde eklendi.
TTK Genel Müdürlüğü, Genel Maden İşçileri Sendikası ve Zonguldak Belediyesi işbirliğinde, Yayla Mahallesi Liman Caddesi'nde yaptırılan Maden Şehitleri Anıtı, 25 Mayıs 2003'te dönemin Başbakanı, şuandaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 1875'ten günümüze kadar Zonguldak havzasındaki maden ocaklarında ölen 4 bin 500'e yakın madencinin adlarının yer aldığı prinç levhaların büyük bölümü, anıtın denize yakın olması nedeniyle tuzlu su, rutubet ve güneşin etkisiyle döküldü. Düşen levhaların birçoğu kaybolurken, bazılarının yerde, bazılarının da düşmek üzere olduğu gözlendi. Anıtın içler acısı hali, ziyaretçilerin de tepkisini çekti.
 
Anıtı ziyaret ederek, durumun içler acısı olduğunu söyleyenlerden 51 yaşındaki Hüseyin Arıkan, "Ölüye vermiş olduğumuz değer burada yerde gözüküyor. Çok yazık. Bizim insana vermiş olduğumuzun anlamı burada. Tabelalar yerlerde geziyor. Bu durum bu kente yakışmıyor" dedi.
 
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, anıtın kötü durumda olduğunu gördüğünü söyleyerek, "Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarımızla ve TTK Genel Müdürlüğü ile görüşür gereken neyse yaparız. Bu konudan vicdanen rahatsızız" diye konuştu.
 
Bu arada Maden Şehitleri Anıtı'nın önümüzdeki günlerde yapımı bitmek üzere olan Maden Müzesi'nin yakınında tespit edilecek alana taşınacağı belirildi.
Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)