Selimiye artık 'Dünya Mirası'

BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Selimiye Camii ve Külliyesi'ni, ''Dünya Mirası Listesi''ne dahil etti.

Selimiye artık Dünya Mirası
27 Haziran 2011 Pazartesi 22:26 tarihinde eklendi, 2.345 kez okundu.

 

Paris'te yapılan BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası Komitesinin bugünkü oturumunda, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi'nin, '’Dünya Mirası Listesi’ne girmek için gerekli bütün özelliklere sahip ve koruma durumuyla ilgili olarak alınmış olan önlemlerin de yerinde olduğu belirledi ve Selimiye’yi listeye dahil etti.
 
Türkiye’nin başvuruları sonucunda Dünya Kültür Mirası Listesine 1982 yılından bu yana İstanbul, Divriği Ulu Cami, Truva, Safranbolu, Pamukkale, Kapadokya, Nemrut, Xanthos-Letoon ve Hatuşaş girdi.
 
Listeye, Mimar Sinan'ın inşa ettiği Selimiye Camii ve Külliyesi'nin yanı sıra dünyadan 5 yeni bölge de dahil edildi.
 
Komite, Kolombiya’nın sembolü olmuş bir geleneği yansıtan, istisnai görünüme sahip bir kahve ekim alanını, Sudan’ın Meroe Adası’ndaki arkeoloji sitesini, Ürdün’deki kanyon ve falezleriyle ünlü, 12 bin yıllık, koruma altındaki arkeolojik öneme sahip doğal ve kültürel "Vadi Rum" alanını, İtalya’nın tarihi 6. ve 8. yüzyıllara dayanan, içinde şato, manastır ve kilisenin bulunduğu "Lombard" alanını ve son olarak Almanya’nın 1910 yılında inşa edilen Alfeld’deki mimari açıdan tarihi öneme sahip Fagus fabrikasını listeye dahil etti.
 
DÜNYA MİRASI PROGRAMI NEDİR? 
 
1972 tarihli UNESCO ‘Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne göre, dünyada "evrensel seçkin değer" ölçütlerine uyan kültürel ve doğal varlıklar "Dünya Mirası" sayılıyor. ‘Dünya Mirası Listesi’ adını taşıyan bu listeye girmeyi başaran yerler, dünya çapında statü, prestij, turistik çekicilik, kaynak ve teknik yardım imkanı elde ediyor.
 
Üye ülkeler ise bunun karşılığında söz konusu yerlerin ‘otantikliğini ve bütünselliğini’ bir Yönetim Planı çerçevesinde korumak üzere gerekli idari önlemleri alma yükümlülüğünü üstleniyor.
 
Sözleşmenin uygulamasının izlenmesinden 24 ülkeden uluslararası uzmanların seçilerek yer aldığı Dünya Miras Komitesi sorumlu. Listeye girecek yerleri de aynı Komite tespit ediyor.