Selimiye Meydanı'nda han kalıntıları bulundu

Edirne'de Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim" dediği Selimiye Camii önündeki meydanda Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmalarında, 425 yıl önce yapıldığı sanılan Yemişkapanı Hanı kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Selimiye Meydanında han kalıntıları bulundu
02 Ekim 2013 Çarşamba 19:32 tarihinde eklendi, 2.254 kez okundu.
Han duvarlarının bulunması üzerine kazı çalışmasının alanı genişletildi.
 
Edirne Belediye Başkanlığı, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Selimiye Camii Meydanı'nı yeniden düzenlemek için proje hazırlamış ancak Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu "Tarihi kalıntılar var" diyerek bunu kabul etmemişti. Alanda kazı yapılmasını isteyen kurulun kararı üzerine Edirne Müze Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta kazı çalışması başlatıldı.
 
HAN DUVARLARI BULUNDU
 
Selimiye Meydanı'ndaki 3 farklı noktada başlayan kazı çalışmasının ilk metrelerinde 1588 yılında yapıldığı bilinen ve Osmanlı döneminde halkın meyve ve sebze pazarı olarak kullandığı Yemişkapanı Hanı duvar kalıntıları bulundu.

Yaklaşık 2 metre derinliğe inilerek çıkarılan duvarların devam ettiği alanlarda da kazı çalışması yapılmasına karar verildi.


 
ÜZERİ CAMLA KAPANACAK
 
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, 12 kişilik bir ekibin kazı çalışmalarını yürüttüğünü ifade ederek, "Yemişkapanı Hanı duvar kalıntıları bulundu. Bundan sonra artık tüm hanın ortaya çıkarılması için çalışma yapılacak. Yaklaşık 2 ay sürecek olan bu çalışmanın ardından hanın üzeri camla kapanacak" diye konuştu.
 
1588 YILINDA YAPILDI
 
UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Selimiye Camii'nin ön tarafında bulunan büyük meydana 1588 yılında yapıldığı bilinen Yemişkapanı Hanı, o dönem halkın meyve ve sebze pazarı olarak kullanılıyordu. Bakımsızlık nedeniyle 1937'de yıkılan hanın kalan kısımları ise meydandaki toprak altında bırakılmış durumda.
 
BELEDİYENİN PROJESİNEDE NE VAR?
 
Edirne Belediyesi tarafından yapılan meydan yenileme projesinde Selimiye Camii'nin çevresinde çok amaçlı tanıtım ofisleri, meydanın içinde ise yeşil alan, dinlenme alanları, çeşitli su havuzları, miting ve konser için alanları bulunuyor.

DHA