Senatörler, Konseyin kararından memnun

Fransa'da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasanın Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesi, senatodaki oylamada yasaya karşı çıkan senatörleri sevindirdi.

Senatörler, Konseyin kararından memnun
28 Şubat 2012 Salı 21:19 tarihinde eklendi, 1.485 kez okundu.

Komünist Senatör Robert Hue, AA'ya yaptığı açıklamada, ''Anayasa Konseyi, çok önemli ve ciddi bir karar verdi. Biz senatodaki tartışmada itirazlarımızı dile getirip, parlamentoların tarihi konularda yasa yapamayacağını söylemiştik''dedi. 
    
Yasayı seçim kaygısıyla yapılmış yanlış bir yasa olarak değerlendiren Hue, ''Anayasa Konseyi'nin kararı aklı selimin üstün geldiğini bir kez daha gösterdi'' dedi. 
    
Cumhuriyetçi Birlik Grubu üyesi senatör Nathalie Goulet de başından bu yana karşı olduğu yasaynın, kabulünden sonra Anayasa Konseyi'ne götürülüp iptal edilmesi için bir grup senatör yoğun çaba gösterdiklerini ifade etti. 
    
Goulet, ''Anayasa Konseyi'nin kararı, Sarkozy için büyük bir yenilgi. Sarkozy, bu konuda kumar oynuyordu ve parlamentoya baskı yapıyordu. Yasanın iptali ve parlamentonun onurunu kurtarmak için imza topladık. Anayasa Konseyi'nin kararından çok mutluyum. Eşitlik adına, Türk-Fransız ilişkileri adına çok mutluyum'' diye konuştu. 
    
Tarihi konularda parlamentoların yasa yapmaması gerektiğini belirten Goulet, ''Anayasa Konseyi, ifade ve iletişim özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasayı iptal etti'' ifadesini kullandı.