Seri katile büyük şok

İstanbul ve Ankara’daki 3 cinayetin zanlısı olarak aranırken, İzmir’de bindiği minibüste yakalan ve bu cinayetler nedeniyle tutuklanan Atalay Filiz’e bir darbe de avukatından geldi.

Seri katile büyük şok
01 Temmuz 2016 Cuma 08:04 tarihinde eklendi.
İstanbul ve Ankara’daki 3 cinayetin zanlısı olarak aranırken, İzmir’de bindiği minibüste yakalan ve bu cinayetler nedeniyle tutuklanan  Atalay Filiz’e bir darbe de  avukatından geldi.  Kadın hakları savunucusu ünlü Avukat Vildan Yirmibeşoğlu, Atalay Filiz  dosyasından çekildi. Yirmibeşoğlu, Filiz’I savunmayacağını mahkemeye bildirdi.
 
Dosyadan çekilmesiyle ilgili milliyet.com. tr’ye açıklama yapan Yirmibeşoğlu şunları söyledi: “Baronun atamasıyla müdafisi olduğum, Atalay Filiz ile ilgili CMK süreci tamamlanmış, daha sonar Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir duruşmaya girdim. Daha sonra aynı mahkemeye sonraki duruşmalara girmeyeceğimi  bildirdim. Ayrıca 28 Haziran Salı günü noter kanalıyla vekaletten istifa dilekçesi verdim.  Artık Atalay Filiz ile ilgili temsil ilişkim bulunmuyor.”
 
TEK ONA GÜVENMİŞTİ
Türkiye'nin haftalarca konuştuğu seri cinayet zanlısı Atalay Filiz, ailesinin gönderdiği, kendisinin de arkadaşı olan avukatı kabul etmemişti. Bunun üzerine İstanbul Barosu, kanunen avukat görevlendirmesi yapmıştı. Baro’nun Atalay Filiz için atadığı avukat ise kadın hakları, kadınlara yönelik şiddet, taciz, töre cinayetlerine ilişkin çalışmalarıyla da öne çıkan Avukat. Fatma Vildan Yirmibeşoğlu olmuştu.
 
CMK kapsamında ataması yapılan Av. Yirmibeşoğlu, Filiz’in sorgusunda yanında bulunmuş ve Filiz’I "İradesi tutsak altına alınmış şekilde, gizli güçlerden kendisine verilen gizli talimatlar ve şifreler doğrultusunda hareket etmiştir" diye savunduğu belirtilmişti.
 
Yirmibeşoğlu’nun Filiz’in avukatlığını yapı yapmayacağı tartışılırken, üç kişinin katil zanlısı Atalay Filiz Ankara'da işlediği cinayetlerle ilgili davada vereceği ifade öncesi avukat krizi çıkarmış ve yanında Yirmbeşoğlu’nun olmasını istemişti. Bunun üzerine sorgunun uzamaması için devreye hakim girmiş ve Yirmebşoğlu da  tutuklu bulunduğu cezaevine gidip Filiz’in savunmasını üstlenmişti.
 
AKIL SAĞLIĞI RAPORU İSTEDİ
 
Filiz’in yanında hazır bulunan avukatı Fatma Vildan Yirmibeşoğlu, müvekkilinin eylemi kendisinin yapmadığını, başkası tarafından yaptırıldığına dair beyanda bulunduğunu hatırlatarak, cezai ehliyetinin olup olmadığının araştırılmasını istedi. Mahkeme Başkanı Altınay, sanık Filiz’e “Senin böyle bir talebin var mı?” diye sordu. Filiz, “Ben bu tür bir sorunum olduğunu düşünmüyorum. Benim akli melekelerim yerindedir. Silah almadan önce de akıl ve fiziki sağlığımın yerinde olduğuna dair rapor aldım. Ben daha önce ruhi açıdan herhangi bir tedavi görmedim” dedi. Filiz, hâkimin, “seni sevk edersek gider misin” sorusuna da, “kanunlar ne derse onu yaparım” yanıtını vermişti.
 
İLK RAPOR ÇIKTI
 
Hafta başında Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Filiz ile ilgili ilk rapor akıl sağlığının yerinde olduğuna dair çıkmıştı. 
 
KADIN HAKLARI SAVUNUCUSU KIDEMLİ HUKUKÇU 
 
İstanbul Barosu’na 33 yıl önce üye olan Avukat Vildan Yirmibeşoğlu, kadına yönelik şiddet, insan hakları alanındaki çalışmaları ile de öne çıktı. Yirmibeşoğlu’nun ‘Töre ve Namus Gerekçesiyle İşlenen Cinayetler: Toprağa Düşen Sevdalar’ isimli bir de kitabı bulunuyor.  
 
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Yirmibeşoğlu, yüksek lisans derecesini de yine İstanbul Üniversitesi’nden aldı. Beş yıl süreyle yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Bilgi Üniversitesi’nde görev yaptı.  
 
TCK Kadın Çalışma Grubu’nun basın sözcülüğünü gerçekleştirdi. Bilirkişi sıfatıyla iki yıl üst üste Avrupa Parlamentosu’na davet edildi. Üç yüz Ağır Ceza dava dosyasının analizi olan “Toprağa Düşen Sevdalar” adlı kitabı kaleme aldı. Avukat Vildan Yirmibeşoğlu serbest avukatlık yapıyor

Milliyet