"Sert başladık, rahat kazandık"

Litvanya'da yapılan 2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası Finalleri'nde A Grubu'ndaki ilk maçında Portekiz'i 79-56 yenen A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Orhun Ene, maç boyunca uyguladıkları başarılı savunmayla maçı farklı kazandıklarını söyledi.

Sert başladık, rahat kazandık
31 Ağustos 2011 Çarşamba 21:17 tarihinde eklendi.

Ene, maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, ivme kazanmak için ilk maçtan galibiyetle ayrılmanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Maça sert ve kararlı başlamasaydık, bu kadar rahat kazanamazdık" dedi. 
    
Ribauntlarda zaman zaman hatalar yaptıklarını kaydeden Orhun Ene, şöyle devam etti: 
    
"Bunu düzeltmeliyiz. Bugün herkese şans vermeye çalıştım. Maç boyunca uyguladığımız başarılı savunmamız bize galibiyeti getiren en önemli faktör oldu. Farkı da bu şekilde bulduk. Galibiyetle başladığımız için mutluyuz, ancak yarın turnuva bizim için yeniden başlıyor. Zorlu bir gruptayız ve çok güçlü rakiplerimiz var." 
    
Ene, Enes Kanter ile ilgili bir soru üzerine ise bir süredir basketboldan uzak kalan genç oyuncunun 1,5 yıl öncesine kadar altyapı milli takımlarında çok önemli tecrübeler edindiğini anlatarak, "Şu anda bulunduğu noktanın milli takımdaki geçmişine bağlı olduğunu düşünüyorum. Enes, tutkulu ve yetenekli bir oyuncu. Her zaman en iyisini yapmak için kendisini zorluyor. Bugün gelmiş olduğu nokta ve kaydettiği gelişme beni çok mutlu ediyor" şeklinde konuştu. 
    
Oyunculardan Cenk Akyol ise maç boyunca iyi savunma yaptıklarını belirterek, "Bizim için iyi başlamak önemliydi. İyi bir takımız ve iyi bir derece almak istiyoruz" dedi. 
     
-Palma: "Maçın başında çok hata yaptık"- 
     
Portekiz Milli Takımı Başantrenörü Mario Palma, Türkiye'nin maçın genelinde hem savunmada, hem de hücumda çok iyi oynadığını söyledi. 
    
Türkiye'nin pota altında çok iyi olduğunu ifade eden Palma, şunları kaydetti: 
    
"Maçın başında çok hata yaptık. Türkiye gibi bir takıma karşı hata yaparsanız telafisi mümkün olmuyor. Türkiye maç genelinde hem savunmada hem de hücumda çok iyi oynadı. Biz ise çok şut kaçırdık, çok top kaybı yaptık ve ribauntlarda da etkisiz kaldık. Türkiye sonuçta dünya ikincisi. Bizimle aynı seviyede olmadığını biliyoruz. Gerçek bir takım gibi oynadılar ve hak ederek kazandılar." 
     
-Enes 14 sayı, 7 ribaunt ile oynadı- 
     
Milli takımda Enes Kanter, Emir Preldzic ve İzzet Türkyılmaz ilk kez resmi bir maçta A milli formayı giydi. 
    
Türkiye'nin rakibini farklı skorla mağlup ettiği karşılaşmada Enes 21 dakika 58 saniye ile milli takımın en fazla süre alan oyuncusu olurken, Preldzic 18 dakika, İzzet Türkyılmaz ise 13 dakika oynadı. 
    
A Milli Takım'ın başantrenörü Orhun Ene de ilk resmi maçından galibiyetle ayrıldı. 
    
Bu yıl NBA seçmelerinde (Draft) ilk tur 3. sıradan seçilen Enes Kanter, ilk resmi maçında başarılı bir performans ortaya koydu. 
    
Portekiz karşısında pota altında etkili olan Enes, 9'da 7 iki sayılık isabetle (yüzde 78) attığı 14 sayıyla, kendisi gibi 14 sayıyla oynayan Hidayet Türkoğlu ile birlikte milli takımın bu karşılaşmada en skorer oyuncusu oldu. 
    
Karşılaşmada 6 savunma, 1 de hücum olmak üzere toplam 7 ribaunt alan genç oyuncu, takımın en fazla ribaunt alan oyuncusu oldu. 
    
Türkiye'de Ömer Onan 10 sayıyla oynarken, Kerem Tunçeri de 6 asist yaptı. 
    
İlk kez bir resmi maçta forma giyen oyunculardan Emir Preldzic 9 sayı, 2 asist ve 2 top çalma, 1 ribaunt, İzzet Türkyılmaz da 4 ribaunt, 2 sayı ve 1 asist ile oynadı. 
     
-Ribauntlarda Portekiz üstün- 
     
Karşılaşmada ribauntlarda Portekiz, Türkiye'ye üstünlük kurdu. 
    
Karşılaşmada Portekiz 16'si hücum olmak üzere toplam 42 ribaunt alırken, A Milli Takım 7 hücum toplam 38 ribaunt aldı. 
    
Türkiye, karşılaşmada 39'da 24 isabetle yüzde 62 iki sayılık, 21'de 13 isabetle de yine yüzde 62 serbest atış yüzdesiyle oynarken, 3 sayılık atışlarda yüzde 30'da (20'de 6 isabet) kaldı.