Sertifikalı tohum kullanan çiftçilere destek

Sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesi amacıyla hazırlanan tebliğ ile çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Sertifikalı tohum kullanan çiftçilere destek
14 Haziran 2012 Perşembe 11:22 tarihinde eklendi, 1.149 kez okundu.

 

Sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesi amacıyla hazırlanan tebliğ ile çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler, bu yıl yazlık ekimler için bu tebliğin yayımlanmasından itibaren 31 Temmuz 2012 tarihi mesai saati bitimine kadar, güzlük ekimler için ise 1 Eylül'den 31 Aralık tarihi mesai bitimine kadar başvuru yapacak. 
     
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliğ, Resmi Gazetede yayımlandı. 
     
Sertifikalı tohumluk kullanımının yetersiz olduğu bazı türlerde sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesi amacıyla hazırlanan tebliğ, destekleme uygulamalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesini, sertifikalı tohum kullanan çiftçilerin desteklenmesini ve çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları kapsıyor. 
   
 Ödemeler bu tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre, yurt içinde üretilip sertifikalandırılan sertifikalı buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam, yerfıstığı, kolza (kanola), aspir, patates, soya, yonca, korunga ve fiğ tohumluklarını bitkisel üretim faaliyetinde kullanan çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilere yapılacak. 
   
 Bu türlerin sertifikalı tohumluklarını kullanarak ekim yapan çiftçilere 2012 yılında dekar başına şu birim miktarlara göre ödeme yapılacak: 
     
     Tohum cinsi 
     miktar 
     Buğday, yonca 6 TL/da 
     Arpa, tritikale, yulaf, çavdar 4,5 TL/da 
     Çeltik, yerfıstığı, 8 TL/da 
     Nohut, kurufasulye, mercimek 7 TL/da 
     Susam, kolza (kanola), aspir 4 TL/da 
     Patates, soya 20 TL/da 
     Korunga, fiğ 3 TL/da 
     
Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler, ÇKS Yönetmeliği'nde yer alan usul ve esaslara göre ÇKS kaydını yaptırdıkları il/ilçe müdürlüklerine başvuracak. Başvurularda ÇKS bilgilerinin güncellenmesi, ÇKS kaydı yoksa kaydın yapılması esas olacak. Başvuruların, 2012 yılı yazlık ekimler için bu Tebliğin yayımlanmasından itibaren 31 Temmuz 2012 tarihi mesai saati bitimine kadar, güzlük ekimler için ise 1 Eylül 2012 tarihinden, 31 Aralık 2012 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekecek. Dönemi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmeyecek. 
     
2011 yılı güzlük sertifikalı tohum ekimlerini, iklim koşullarının uygunsuzluğu sebebiyle 31 Aralık 2011 tarihine kadar yapamayıp, 2012 yılı başında ekimini yapan çiftçiler, başvuruda bulunmaları halinde tebliğ kapsamında sertifikalı tohum kullanım desteğinden faydalanabilecek.