Ses dalgalarıyla eş arıyorlar

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, yarasaların zamanlarının büyük kısmında seks yapmayı düşündüğünü ve kendilerine eş bulmak için sahip oldukları ekolokasyon özelliğini kullanabildiklerini ortaya koydu.

Ses dalgalarıyla eş arıyorlar
03 Ekim 2012 Çarşamba 13:17 tarihinde eklendi.

 

Araştırmacılar, yarasaların yön bulmak ve yem aramak için kullandıkları ekolokasyon (ses dalgalarıyla hareket etme) yeteneğiyle sadece bu iki işe odaklanmadıkların tespit etti. Uçan memeliler, havada gezinirken yaydıkları ses dalgalarıyla aynı zamanda kendilerine bir eş bulmaya çalışıyor. 
 
Ses dalgalarıyla taşınan bilginin, eş bulmada özellikle bazı türlerin erkekleri için büyük önem taşıdığı, yarasaların kendilerine harem kurmalarına yardımcı olduğu anlaşıldı. Araştırmanın odağında olan Saccopteryx bilineata türünün erkekleri, bu konudaki yetenekleriyle ses dalgalarını cinsellik için kullanabildiklerini kanıtladı.
 
Discovery News’e açıklama yapan araştırmacılardan Mirjam Knörnschild, “S. Bilineata, eline ne zaman fırsat geçse dişilerin etrafında dört dönmeye başlıyor. Ekolakasyon çağrılarında yer alan bilgi, yarasanın cinsiyetini ortaya koyduğu gibi, seks düşkünü erkek yarasaların, karşısındakinin dişi mi yoksa eş için mücadeleye soyunabilecek bir erkek mi olduğunu anlamasını sağlıyor. Dişi yarasalar ise arkadaşça karşılanacaklarını bildiklerinden bu çağrıya olumlu yaklaşabilir” dedi.
 
Almanya’nın Ulm Üniversitesi’ndeki Deneysel Ekoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olan Knörnschild, S. Bilineata’nın ekolokasyon seslerini analiz ederek, bu ses dalgalarında “cinsiyet ve kimliğe ait bilgilerin yer aldığını” fark etti. Ses dalgalarına kodlanmış bilgiler arasında yarasanın hangi tür olduğu, yaşı, cinsiyeti, hangi gruba bağlı olduğu ve diğer spesifik bilgiler yer alabiliyor.
 
SANILANDAN ÇOK DAHA FAZLASINA YARIYOR
Bilim insanları, ekolokasyon özelliğinin sadece ses sayesinde yarasaların etrafı görmesini sağlayan bir yetenek olduğunu düşünüyordu. Aynı yeteneğin, karanlıkta uçan hayvanlara sonar özelliği göstererek cisimleri tespit etmeleri ve yemek bulmalarında yardımcı olduğu biliniyordu. Ancak en son araştırmalar, ekolokasyonun karşışıklı ilişki geliştirilmesi ve sosyal iletişim adına büyük önem taşıdığını gösterdi.
 
S. Bilineata türünün dişisi, erkeğinden çok daha büyük. Dişi ekolokasyon yaptığı zaman, ses dalgaları daha eğimli ancak kısa oluyor. Erkekler, dişilerin ses dalgalarını flört çağrısı olarak algılarken, erkeklerin daha uzun ekolokasyonlarını duyduklarında agresif bir karşılaşmaya hazırlanıyorlar.
 
Ekolokasyonun, yarasaların flört etmesinde kullandıklarını en son araç olarak belirdiğini ifade eden Knörnschild, “Erkek yarasalar, dişilerin ilgisini çekebilmek için birçok yöntem kullanıyor. Bunlar arasında görsel, akustik ve koklama uyarıları bulunuyor” dedi. Alman bilim kadını, “dişilerin ise genelde fiziksel olarak güçlü ve genetik yapısı uyumlu erkek aradığını” söyledi.
 
Tüm yarasa türlerinin ekolokasyonu eş bulmak için kullanıp kullanmadığı konusunda kesin bir bilgi olmadığını belirten Knörnschild, benzer bir yeteneğin yunuslar için geçerli olduğunu söyledi. Knörnschild, yaptıkları araştırmanın, bir hayvan türüne ait çağrıların sanıldığından çok daha karmaşık olduğunu gösteren en son bulguları içerdiğini ifade etti.
 
ABD’nin Florida eyaletindeki Saratosa Körfezi’nde yapılan araştırmalarda, atlantik yunuslarının, insanlar gibi birbirlerine ıslık çalabiliği ve bu şekilde kendilerini tanımlayan özellikleri ortaya koydukları anlaşılmıştı.

NTV