Seyyar pos cihazıyla tefecilik

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından Bursa, İstanbul ve Balıkesir'de eş zamanlı 26 ayrı adrese düzenlenen operasyonlarda kredi kartıyla tefecilik yaptığı öne sürülen çete çökertildi.

Seyyar pos cihazıyla tefecilik
03 Mayıs 2013 Cuma 12:44 tarihinde eklendi, 1.011 kez okundu.

 

Çete üyelerinden bin 59 adet kredi kartı ve 100 adet pos cihazı ele geçiren polis, 77 kişinin ifadesine başvururken gözaltına alınan 13 kişi 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt yönetmek, örgüt kapsamında pos cihazıyla tefecilik yapmak, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet' suçlarından adliyeye sevk edildi.

 
Kredi kartı borcu olan vatandaşlara afişle ulaşan bazı kişilerin, 'Kredi kartı borcu yapılandırılır' diyerek tefecilik yaptıkları öne sürülen kişilere yönelik Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, geniş kapsamlı çalışma başlattı. Aylar süren hazırlığın ardından operasyon için düğmeye basan Mali Polis, kredi kartı borcu olan vatandaşlara yüzde 2,5 ile 13 arasındaki faizle para veren zanlıları yakaladı. Bursa, İstanbul ve Balıkesir'de 26 ayrı işyerine düzenlenen baskınlarda 13 kişi gözaltına alındı. Polis, olaya karışan 77 kişinin de ifadesine başvurdu. Zanlıların, kredi kartından faizle para çekerken verilen hizmet için kontör satışını gösterdikleri ortaya çıktı.
 
MİLYONLARCA LİRE VERGİ KAYBINA SEBEP OLMUŞLAR
 
Liderliğini İ.K.'nin yaptığı çetenin yöneticileri M.C. ve İ.G.'nin de aralarında bulunduğu 13 zanlı, emniyetteki sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edildi. Çetenin, kredi kartı borcu olan vatandaşların, bankaya olan borçlarını ödedikten sonra kredi kartına yüzde 2,5 ile 13 arasında değişen faiz oranlarıyla taksitlendirme yaparak vatandaşlardan para aldıkları belirlendi. Telekom sektöründe kontör satışı yapılan işyerlerini kullanan çete üyelerinin, paravan şirket kurarak, post cihazı sayısını artırdıkları da ortaya çıktı. Bankaların kontör satışı yapan bir işyerinden 50-60 liranın üzerindeki satışlarda şüphelenmemesi için çete üyelerinin akrabalarının üzerine paravan şirket kurup, çok sayıda post cihazı aldıkları tespit edildi. İki yıldır faaliyette oldukları tahmin edilen çetenin her gün vatandaşlardan 1 milyon lira üzerinde tahsilat yaptıkları belirlendi. Çete üyelerinin işyerlerinde yapılan aramalarda 1059 adet kredi kartı, 100 adet pos cihazı ele geçirildi. Çetenin vatandaşlara kontör satışı yapmış gibi göstererek tefecilik yaptıkları ve devleti milyonlarca liralık vergi kaybına sebep oldukları ileri sürüldü. Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bazı yerlerde 'Kredi kartı borçları yapılandırılır' afişleri görülebileceğini, vatandaşların bu tür yapılanmalara karşı vakit geçirmeden polise başvurmaları gerektiğini bildirdi.

CİHAN