Sezaryenle doğurursanız...

Yale Üniversitesi bilim adamlarının yaptıkları araştırmalar sezaryenin bir olumsuz etkisini buldu

Sezaryenle doğurursanız...
10 Ağustos 2012 Cuma 10:25 tarihinde eklendi.

 

Sezaryenle doğumun, çocuğun beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceği bildirildi.
 
Yale Tıp Fakültesi bilim adamlarından Tamas Horvath ve ekibi, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, normal doğumun, beyin yapısının gelişiminde önemli rol oynayan bir proteinin üretimini tetiklediğini belirledi.
 
Sonuçları PLoS ONE’da yayımlanan araştırmaya göre, normal doğumda, hipokampusta UCP2 proteini üretiliyor. Bilim adamları, sezaryenle dünyaya gelen farelerin hipokampusunda ise UCP2 proteininin miktarının çok az olduğunu tespit etti.
 
Bilim adamları, yaptıkları ikinci bir araştırmayla UCP2 proteininin, beyinde sinir hücrelerinin oluşumu ve bunlar arasındaki ağın kurulmasında önemli rol oynadığını gördü. Bu proteinin beynin gelişimi sırasındaki eksikliğinin, yetişkinlik dönemine kadar uzanan davranışsal sorunlara yol açabildiği belirlendi.
 
UCP2 proteinine ait bilgilerin yer aldığı genleri çıkarılan veya bu proteinin çalışması engellenen farelerde beyindeki sinir hücrelerinin sayısının az, ebatının küçük, sinaps bağlarının da az gelişmiş olduğu görüldü.
 
Bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde elde ettikleri bu sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini vurguladı.
 
Horvath, UCP2 proteininin muhtemelen, davranış şekillerinin de bağlantılı olduğu beyindeki iletişim ağının vazgeçilmezi olduğunu belirtti.
 
Tamas Horvath, toplumlarda, tıbbi gereklilik yerine rahatlık için giderek yaygınlaşan sezaryenle doğumların uzun vadede beyin gelişimi ve fonksiyonları üzerinde beklenmedik bir etki yaratabileceği konusunda da uyarıda bulundu.