SGK Başkanı da mobbing mağduru olmuş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, kendisinin de bir mobbing mağduru olduğunu söyledi

SGK Başkanı da mobbing mağduru olmuş
03 Temmuz 2013 Çarşamba 16:51 tarihinde eklendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, kendisinin de bir mobbing mağduru olduğunu söyledi. Mobbingin en belirgin örneğinin dışlanma olduğunu kaydeden Gökalp, yönetici olduğu birimde bir karar alınmasında, yasal değişiklik aşamalarında kendisinin haberinin olmadığını ifade etti. SGK Başkanı, şu an başında bulunduğu SGK’da bu konuya hassas yaklaştığını belirterek, mobbing şikayetleri için üst ve alt olmak üzere iki komisyonun kurulduğuna dikkat çekti.

SGK Başkanı Gökalp, basın mensupları ile kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Göreve gelmesinin ardından basın mensuplarıyla ilk kez kapsamlı bir toplantıda bir araya gelen Gökalp, kendisi ve kurum hakkında açıklamalarda bulundu. Mobbing konusunun açılmasıyla birlikte SGK Başkanı’nın da bir dönem mobbing mağduru olduğu ortaya çıktı. Çalışma hayatında bir dönem kendisinin de mobbing mağduru olduğunu aktaran Gökalp, bunun en az iki yıl sürdüğünü anlattı. En belirgin mobbing örneğinin dışlanma olduğunu dile getiren Gökalp İlhan, karar aşamalarına, yasal değişikliklere ve bazı toplantılardan habersiz bırakıldığını ifade etti. Mobbingin ne olduğunu çok iyi bildiğini vurgulayan Gökalp İlhan, bu durumdan ailesinin ve yakın dostlarının desteğiyle atlattığını belirtti.

“SGK’DA MOBBİNG İÇİN KOMİSYON OLUŞTURULDU”

SGK Başkanı Gökalp İlhan, şimdi başında bulunduğu SGK'da da bu konuya çok hassas yaklaşıldığını anlattı. SGK içinde mobbing şikayetlerini incelemek üzere iki komisyon kurulduğunu kaydeden Gökalp İlhan, şu ifadeleri kullandı: “İlk komisyon, şikayetin gerçekten mobbing olup olmadığını araştırıyor. Bir mobbing uygulaması olduğuna karar verirse, konuyu ikinci ve üst düzey yöneticilerden oluşan üst komisyona taşıyor. Komisyonda ayrıca bir psikolog ile bir hukukçu bulunuyor. Çoğunlukla, şikayet edilen yönetici ile kurduğumuz bu ilk temasta konuyu çözüyoruz. Ancak çözülmeyen konular, teftiş kuruluna iletiliyor. Şikayet edilen yere müfettiş gönderiliyor.”

Mobbing ile Mücadele Komisyonu'na 2012 yılında 101 ve 2013 yılında da 5 olmak üzere toplam 106 başvuruda bulunulduğunu bildiren Gökalp, "Bu başvurulardan 13'ü kadın, 22'si erkek personele aittir. 68 başvuru ise isimsiz olarak yapılmıştır. Bunların değerlendirilmesi ilgili komisyon tarafından 2012'de 7, 2013'de ise 4 toplantı gerçekleştirildi.” diye konuştu.

EN ÇOK MOBBİNG ÖZEL SEKTÖRDE

ALO 170 verilerine göre, toplam 6 bin 857 adet mobbing başvurusunun yapıldığı bilgisini veren SGK Başkanı, son rakamları paylaştı: “Bunların 4 bin 667'si özel sektör çalışanlarından ve 2 bin 190'nı ise kamu sektörü çalışanlarından geldi. Mobbing başvurularının sektörel dağılımına bakıldığında ise, kamu sektöründe ilk 3 sırayı yüzde 33,8 kurum belirtmeden destek alanlar, yüzde 16,7 hastaneler ve yüzde 13 ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığını görüyoruz. Özel sektörde ise yüzde 31,3'ü sektör belirtmeden destek alanlar, yüzde 19'u sanayi sektörü ve yüzde 10,4'ü de mağaza, restoran ve market sektörleri takip etti.”

ŞİKAYET EDİLENİN YÜZDE 74’Ü ERKEK

Gelen başvurulardaki cinsiyet dağılımına bakıldığında ise, başvuruların yüzde 55'i erkekler, yüzde 45'i ise kadınlardan geldi. Şikayet edilen kişinin cinsiyetine bakıldığında ise yüzde 74.05 erkek, yüzde 25.95’i de kadın. ALO 170'i Mobbing ile ilgili arayan kadınların yüzde 28,37'si 29-33 yaş aralığında olduğunu belirten Gökalp İlhan, erkeklerin yüzde 26'sının 29-33 ve yüzde 25'inin de 34-38 yaş aralığında olduğunu dile getirdi.

“DOĞUM İZNİNDE 6 AYDAN FAZLASI SIKINTI YAŞATIR”

Doğum izninin 6 aya çıkması çalışmasını da değerlendiren Gökalp İlhan, kadın istihdamının artırılması için çalışılan bir dönemde, bu karar alınırken dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, 6 ayı uygun gördüğünü anlattı. Şu an çalışmaların sürdüğünü ifade eden Gökalp İlhan, 6 aydan daha fazla bir sürenin sıkıntılı olabileceğini bildirdi.

“GSS’DE G1 VE G2’DE PRİMLERİNİ ÖDEMEYENLER VAR”

Genel Sağlık Sigortası (GSS) çalışmaları ile ilgili olarak gelinen noktayı değerlendiren SGK Başkanı, Gelir Testi sonrası bildirim yapanlarla birlikte toplam yeşil kartlı sayısının 7 milyon 795 bin 495 olduğunu söyledi. Sınıflara göre başvurulardan da bahseden Gökalp İlhan, G1'de sayının 886 bin 237 olduğunu ve 39 lira ödendiğini, G2'de 3 milyon 148 bin 957 kişinin bulunduğunu, 117 lira ödendiğini ve G3'de ise 66 bin 141 kişinin olduğunu 234 lira ödeme yapıldığını ifade etti. Başkan, G1 ve G2 yüzde 58’lerde bir ödemenin yapıldığını yüzde 40’larda ödemenin yapılmadığı bilgisini verdi.

“KIZIMLA İLGİLİ HABERLERİ MOBBİNG OLARAK KULLANDILAR”

Kızı ile ilgili çıkan haberlere değinen Gökalp İlhan, haberi yapan gazeteciye 'haber değeri açısından özellikle çocukları ilgilendiren konularda bir kere daha düşünmek gerekir' dediğini söyledi. Çocuklar konusunda daha hassas olunması gerektiğini aktaran SGK Başkanı, kızının o zaman 17 yaşında olduğunu ve gerçekten de çalıştığının sistemde görüldüğüne işaret etti. Gökalp İlhan, “Yine o haberleri yapanlara, ‘bu haberi şöyle yapsaydınız iyi bir reyting toplardı' dedim. ‘Türkiye'de bir üst düzey ve kamuda yüksek maaş alan bir yöneticinin çocuğu çalışıyor. Hem annesine hem de kendi okul giderlerine katkıda bulunabilmek için.’ Bunun üzerine zaten mobbing konusunda meraklı olan kesimler, doğal olarak 'İşte bulduk gibisinden' teftiş noktasına da gitti. Bütün yapılanların sonucunda da gözktü ki, evet benim kızım gerçekten çalışıyordu. Sahte bir sigortalılık söz konusu değil. Yeniden sigortalılık bilgilerinin detayına dönülüp bakılmış olsaydı, benim kızımın hala üniversite hayatında da part-time çalışmaya ve sigortalılığının da devam ettiğini de görmüş olacaklardı.”


CİHAN