SGK'dan 15 milyon liralık ceza

Acil, kanser, yoğun bakım gibi hizmetlerden yasak olmasına rağmen ek ücret alan özel hastanelere, SGK müfettişleri 15 milyon lira ceza kesti.

SGKdan 15 milyon liralık ceza
29 Aralık 2010 Çarşamba 10:21 tarihinde eklendi.

 

Sağlık Uygulama Tebliği'nde 'ilave ücret alınmayacaklar' listesinde yer almalarına rağmen bazı hastalardan para talep edilmesi SGK'yı harekete geçirdi. 774 özel ve vakıf hastanesini denetleyen SGK, 80 hastaneye 15 milyon liranın üzerinde para cezası kesti.
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel ve vakıf hastanelerinin haksız yere vatandaştan para almasına el koydu. Yapılan denetimlerde 21 hastaneye uyarı cezası verildi, 80 hastaneye 15 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandı.
 
Bir yıldır kanser tedavisi gören Fatma Döndü, İstanbul’da özel bir hastanede tedavi almak istediğinde yüzde 70 fark ücreti istendi. Sağlık Uygulama Tebliği’nde ‘ilave ücret alınmayacaklar’ listesinde yer almasına rağmen para talep edilmesi bu alandaki sıkıntıyı gündeme getirdi. Özel ve vakıf hastanelerinin alabilecekleri farkların Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiğini söyleyen SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, "Hastaneler ‘Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70’ine kadar ilave ücret alabilir. Özel hastaneler ile yapılan sözleşmede; belirlenen orandan daha fazla ilave ücret alınması yasak olup alınması halinde cezai hükümler bulunmaktadır" dedi.
 
"SGK'ya başvurun"
 
2010 yılı denetim faaliyetleri kapsamında yılın ilk yarısında 774 hastanenin denetimden geçirildiğini ifade eden Çağıl, 21’i için uyarı cezası 80’i için ise idari para cezasının uygun görüldüğüne işaret etti. Yine bu yılın ilk yarısında 9 bin 652 eczanenin denetime girdiğini ve bunlardan 153’ünün sözleşmesinin feshi önerilirken 211’ine uyarı cezası aldığını kaydeden Çağıl, 314’üne de idari para cezası verildiğini kaydetti. 2 bin 90 optisyenin de incelemeden geçirildiğini vurgulayan Çağıl, 25’i için sözleşmenin feshi önerilirken, 49 optik müessesesine uyarı cezası ve 25 optik müessesesine de idari para cezası kesildiğini aktardı.
 
Kendisinden haksız yere fark ücreti talep edilen vatandaşların dilekçeyle SGK’ya başvurmasını isteyen Çağıl, vatandaştan haksız yere para alanlara dönük denetim ve incelemelerin süreceğini belirtti.
 
Bu sağlık hizmetleri ücretsiz
 
Kurum tarafından belirlenen sağlık hizmetlerinden herhangi bir ilave ücret alınamayacağına dikkat çeken Hasan Çağıl, Sağlık Uygulama Tebliği'nde fark ücreti ödenmeyecek tedavilerin sıralandığını dile getirdi.
 
Çağıl'ın verdiği bilgiye göre hastaların özel ve vakıf hastanesine gitseler bile ilave para vermeyecekleri sağlık hizmetleri şöyle: "Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi hizmetleri, kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, organ, doku ve hücre nakilleri, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, diyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemleri." Çağıl, devlet ve üniversite hastanelerinden sevk edilen şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarından da fark talep edilemeyeceğini ifade etti.(Bugün)